Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Поліція підтвердила вбивство письменника Володимира Вакуленка


29.11.2022

Правоохоронці завершили перевірку ДНК-профілю тіла з місця масового поховання у звільненому Ізюмі та підтвердили, що одним із загиблих є Володимир Вакуленко — дитячий письменник і поет, якого окупанти викрали в березні. Про це повідомив очільник Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов.
За результатами перевірки ДНК правоохоронці підтвердили, що Володимир Вакуленко є загиблим №319 на Ізюмському кладовищі, як про це раніше повідомили журналісти «Суспільного». Спершу ж правоохоронці вказували, що під номером 319 вони знайшли тіло невідомої жінки. За даними Болвінова, у тілі чоловіка виявили дві кулі від пістолета Макарова. 
Свідки, які ховали українців на Ізюмському масовому кладовищі, розповіли поліції, що 12 травня до них звернулися військові рф із вказівкою захоронити тіло чоловіка, яке перебувало неподалік від села Капитолівка Ізюмського району. Свідки помітили кульові отвори в тілі та простріляні документи українського письменника. На вулиці тіло було більше ніж місяць.
Нагадаємо, правоохоронці ще у квітні відкрили справу про незаконне позбавлення волі Володимира Вакуленка під час окупації Ізюмського району Харківщини. Тоді було відомо, що окупанти викрали письменника та його сина Віталія наприкінці березня, після захоплення села Капитолівка біля Ізюма.
Колишня дружина письменника Ірина Новицька розповіла, що на Вакуленка написали донос місцеві жителі: за її словами, його схопили або російські військові, або представники окупаційної влади.
Батько письменника Володимир розповів поліції, що 23 березня до їхнього будинку приїхали п’ятеро людей (ймовірно, «ЛНРівці») та провели обшук. Бойовики забрали письменника та його сина, провели жорстокий допит із побиттям і відпустили. А наступного дня до них знову приїхали двоє людей у машині з позначкою «Z» та силоміць вивезли Володимира Вакуленка. Відтоді живим його ніхто не бачив. 
Батько письменника в жовтні звернувся до поліції, оскільки був упевнений, що один із загиблих на Ізюмському кладовищі – його син.
Ірина СІТНІКОВА, редакторка стрічки новин.
https://hromadske.ua