Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Полуниця до столу - в зимову пору


23.06.2011

Головна і смачна ягода початку літа - полуниця. Заготівлі з неї взимку подарують вам згадку про літо, дадуть можливість пригостити домашніх і гостей чаєм і пиріжками з цією запашною ягодою.

Варення з полуниці. (на 2 літрових банки): 1 кг полуниці, 2 кг цукру.
Полуницю промити в проточній воді кілька разів і помістити в друшляк. Коли вода стече, очистити від плодоніжок, викласти в емальовану миску і засипати 1 кг цукру. Залишити до вечора, щоб пустила сік. Якщо полуниця сухувата, можна додати півсклянки води. Ввечері миску поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння і кип’ятити 10 хв., періодично помішуючи дерев‘яною ложкою. Залишити полуницю в мисці до ранку. Вранці знову довести до кипіння. У тепле варення всипати 1 кг цукру і знову залишити до вечора. Ввечері прокип’ятити на слабкому вогні до повного розчинення цукру і зняти. Щоб варення не зацукрувалося, незадовго до кінця варіння додайте у нього 2 г лимонної кислоти або сік одного лимона.
Через 30-60 хв. варення розлийте у стерильні банки, а коли охолоне, накрийте папером і зав‘яжіть.
Повидло з полуниці. 1 кг полуниці, 750 г цукру,
Промиті й просушені ягоди пропустити крізь м‘ясорубку і поставити на слабкий вогонь. Проварити хвилин 10 у власному соку, потім додати цукор і варити ще 25 хвилин. Коли повидло трохи охолоне, розлити по банках, закрити кришками і поставити в каструлю з киплячою водою на 30 хвилин.
Полуничний конфітюр. 2 кг полуниці, 1 кг цукру, 2 лимони або 5 г лимонної кислоти.
Ягоди промити у проточній воді, очистити від плодоніжок, засипати цукром і залишити на 7-8 годин. Потім варити на слабкому вогні, після чого уварювати до потрібної густоти вже на сильнішому вогні. За кілька хвилин до готовності додати лимонний сік або лимонну кислоту. Готовий конфітюр розлити у стерилізовані банки.
Полуниця у власному соку. 1 кг полуниці, 250 г цукру.
Ягоди добре промити в холодній кип’яченій воді. Перебрати, покласти в емальований посуд і засипати цукром. Через 8-10 год. (коли виділиться сік і покриє полуницю) викласти її у стерильні півлітрові банки і залити соком. Накрити кришкою, стерилізувати 10 хв. і закатати.
Полуниця, перетерта з цукром. 1 кг полуниці, 2 кг цукру.
Ягоди промити, очистити від плодоніжок, просушити. Потім пропустити крізь м‘ясорубку або подрібнити у блендері, додати цукор і старанно перемішати. Отриману суміш розлити у стерилізовані банки, зверху насипати невеликий шар цукру і герметично закрити.
Заморожена полуниця. Щоб ягоди не втрачали вітамін С, їх можна заморозити. Для цього добре промийте їх під проточною водою. Підсушену полуницю розкладіть на тарілку і поставте в морозилку. Коли ягоди заморозяться, перекладіть у будь-яку зручну для вас посудину і поставте знову в морозилку. Краще одразу розділити полуницю на порції, тому що розморожені ягоди вже повторно не заморожують.