Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Помідор, що «Кращий від усіх»


02.12.2010

Добрий день, шановна редакціє!
Ваша газета для мене, як і раніше, залишається хорошим другом та порадником. Сердечно зичу вам вдячних читачів та творчої наснаги. І знову хочу запропонувати шанувальникам сторінки «Господар» розповідь про помідори - моє найбільше городнє захоплення ось уже багато років поспіль.
З повагою Надія Цибень, городник-любитель.

ЯК на вашу думку, чому так шановані нами помідори посідають чільне місце не лише в українській кухні, а й в італійській, іспанській, португальській та багатьох інших? Перш за все, напевно, через те, що вони дуже смачні. Та хоча всі ми полюбляємо ними ласувати, однак не всі знаємо, наскільки ці овочі корисні. А ось прискіпливі вчені це вже знають достеменно. За їх твердженням, помідори є вагомим постачальником в організм вітамінів А, С, групи В та багатьох мікроелементів. Давайте ж розберемось, в чому їх користь.

Так, калій потрібний для серця, магній допомагає тілу адаптуватися до холоду, залізо покращує склад крові, цинк необхідний для росту клітин шкіри і волосся, кальцій зміцнює кістки, фосфор є джерелом енергії для всіх живих клітин; вітаміни також беруть участь у цілому ряді життєво важливих процесів. Ось чому так важливо своєчасно поповнювати вітамінний і мінеральний запас нашого організму! Помідори ж з цим справляються на відмінно. Цікаво, що американський доктор Уоллок (висувався, до речі, на Нобелівську премію) своїми дослідженнями довів, що нестача в організмі мінералів та вітамінів є прямою причиною виникнення цілого ряду хвороб. Висновок тут напрошується однозначний...
Хоча ми в ці наукові премудрості вникаємо не дуже, проте інтуїтивно, в помідорний сезон, намагаємось їсти їх побільше. І можна бути абсолютно впевненим: найбільш корисними є овочі, що вирощені власними руками, адже тоді, крім наснаги від землі, вони вберуть у себе ще й часточку нашої любові. Серед розмаїття сотень сортів, які сьогодні вирощуються, майже кожен городник, щоб порадувати сім'ю та здивувати сусідів, намагається відшукати для себе якийсь особливий сорт, що буде вигідно відрізнятися своїми якостями від інших. От в мене такий сорт вже є, і віднайшла я його по одній лише назві, бо вона говорить сама за себе - «Кращий від усіх». Як виявилось на практиці, вона насправді характеризує істинні якості сорту. Мені пощастило натрапити на нього кілька років тому на садово-городній виставці, що проходила в нашому обласному центрі. Гучна назва відразу привернула мою увагу, і завдяки своїй експериментаторській натурі я без зайвих вагань придбала пакетик насіння у імпозантного продавця-консультанта.
Через місяць підоспіла пора висівати насіння на розсаду. Любовно загорнувши насіння помідорів в землю розсадного ящика, я щиро благословила своїх вихованців. Серед інших сортів був і придбаний на виставці. Зійшов мій гучномовний сорт гарно і далі розвивався непогано. Незабаром я його пересадила в парник. Там він теж не забарився в рості, міцні кучеряві стебла були відразу помітні серед його побратимів. Весна впевнено брала свої права, і моїм помідорам прийшла черга висаджуватись на грядку. Так у безкінечних городніх клопотах промайнули весняні дні та півліта...
Ось тоді «Кращий від усіх» і засвідчив свої найкращі якості. По-перше, ранній і низькорослий, він виявився досить витривалим до погодних негараздів: ні спека, ні холодні дощі не ставали йому на заваді. По-друге, сорт продемонстрував хорошу стійкість до фітофторозу, що я вважаю теж доволі вагомим аргументом. І найголовніше - його врожайність просто зашкалювала. Стебла ледь витримували вагу дружньо достиглих, червонобоких, середнього розміру плодів. А які вони смачні! Моя донька як розпробувала, то тільки їх надалі й відбирала. Після доньчиної «реклами» цей сорт швидко розійшовся серед родичів і знайомих, тепер щовесни за його розсадою шикується чималенька черга.
Відтоді помідори сорту «Кращий від усіх» вирощую щороку і кожного разу він підтверджує свою гучну назву, неодмінно засвідчуючи її чудовим врожаєм. Хочу, щоб і читачі «Сільських новин» отримали змогу пересвідчитись у неперевершених якостях цього сорту. Тому я можу вислати безкоштовно - в подарунок - пакетик насіння кожному, хто надішле мені поштою листа із вкладеним заадресованим конвертом. І я більше ніж впевнена, що істинність своєї гучної назви «Кращий від усіх» неодмінно доведе у будь-якому куточку країни.
Листи надсилайте на адресу: Цибень Надія Василівна, с. Смоляри, Старовижівський р-н, Волинська обл., 44425.