Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Помідорні новинки для Вас


20.11.2015

Наша родина протягом останніх років одержує стабільно високі врожаї помідорів. Із сортами довелося довго і кропітливо працювати, наполегливо відбираючи кращі за всіма показниками. Тепер маємо помідори, які найкраще підходять для консервування, а також для соків, салатів. Є також екзотичні, здатні порадувати і приємно здивувати формою, кольором, смаком плодів не тільки близьких людей, але й інших овочівників-любителів. Усього ж у 2015 році на моїй грядці було посаджено понад 4000 кущів помідорів – близько 60 нових сортів і 200 старих, перевірених урожайних сортів-трудівників. Майже всі дали добрий урожай. Кращий урожай дали такі перевірені часом сорти, як ЦЕРКВА, ЧУДО ЗЕМЛІ, ВЕЛИКА ДІВЧИНКА, ЦУКРОВИЙ БІЗОН, РОЖЕВИЙ МЕД, ЕРОС, СТУПІКЕ, АЛЬОНКА, ВЕЛИКИЙ ЗАК, ДАРИНА, БИЧАЧИЙ ЛОБ, ЗУБ ДРАКОНА та інші. Добре показали себе і новинки. Про деякі з них хочеться розповісти окремо.

Почну із сорту Жежа. Це середньоранній, низькорослий сорт. Вирощував його у шість стебел, підв’язував до кілочків шпагатом. Плоди у Жежи плоско-округлої форми, тверді, яскраво-червоні, вагою 100-120 г. Одна із переваг сорту – немає зеленої плями біля плодоніжки. Ці томати не уражаються хворобами, добре переносять посуху. Кущ у Жежи заввишки 60 см, рясно вкритий плодами (створює враження, начебто вони насипані гіркою). Ще б пак – 5 кг із низькорослого куща!

Середньоспілий, високопродуктивний, великоплідний сорт Жовтий від Ліліан (США) відзначаеться доброю зав’язуваністю плодів за будь-яких погодних умов. Забезпечує гарантовано високим урожаєм. Плоди цього сорту прекрасно підходять для дієтичного харчування. Кущ заввишки 1 м, плоди круглясті, вагою до 300-400 г, красивого яскраво-помаранчевого кольору, із м’ясистим соковитим м’якушем, з підвищеним вмістом каротину і цукрів. Середній урожай – близько 10 кг з куща. Рекомендую цей сорт для вживання у свіжому вигляді і для виговлення так званого «золотого» томатного соку.

Оригінальний виликоплідний сорт 1884 фіолетовий – середньоспілий, кущ заввишки 110 см. Кетяг простий, із 3-5 рожево-фіолетовими, великими, м’ясистими плодами масою 350 г. Плоди плоско-округлі. М’якуш плодів дуже ніжний, приємного солодкого смаку. Томати мають оригінальний вигляд на кущі і, звичайно ж, внесуть розмаїття в оформлення обіднього столу. Урожайність – 7 кг плодів із куща.

Гарним «велетнем» у минулому сезоні був сорт Церква. Він середньоспілий, універсального призначення. Рослини заввишки до 1,5 м. Плоди дуже великі, до 1 кг, окремі до 2 кг. Плоско-округлі, слабо-ребристі, багатокамерні, м’ясисті і солодкі. Сорт відзначається достатньою стійкістю до захворювань. Плоди не розтріскуються, мають відмінний товарний вигляд. Як свідчать листи городників, томати цього сорту на ринку розбирають за лічені хвилини.

Дуже сподобався новий засолювальний сорт із Канади Маленька мама. Він середнього терміну дозрівання, із плодами королівської краси. Хто бачив його у нас на городі, не міг приховати захоплення. Кущ заввишки 1,3 м. Сподобався він мені тим, що рослини не треба пасинкувати. Росте він у 2-3 стебла. Плоди у цього сорту дозрівають до кінця літа кетягами по 6-10 штук. У цьому році на рослинах зав’язувалось до 20 кетягів і більше! Плоди яскраво-червоного кольору, массою 80-100 г, пальчикової форми, рівні й гладенькі, лежкі, смачні. Місце відривання томата від плодоніжки практично непомітне. Урожай із куща вражає – до 20 і більше кілограмів за сезон. Сорт дуже зручний для осінніх заготівель.

Мені вдалося зібрати достатньо насіння. Можу вислати безплатно трохи насіння сорту Маленька мама усім бажаючим, тільки не забувайте покласти у лист конверт зі зворотною адресою.

Руслан Духов, вул.Тюркіна, 41,с .Мишурин Ріг,Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область, 51610.