Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Поміняв жінку на тютюн і люльку...


18.06.2020

У ВІДОМІЙ народній пісні співається, що необачний Сагайдачний «проміняв жінку на тютюн та люльку». І всі вважали, що це якась помилка або пісенний жарт. Так думав і я, але виявилося, що це гірка правда. Відомо, що після закінчення Самбірської школи і Острозької академії Конашевич подався до Києва, де багатий купець найняв його домашнім учителем для своєї доньки. Сагайдачний палко закохався в ученицю-красуню, але від неї «отримав гарбуза». Якби ця вродлива панянка дала згоду на одруження, то доля молодого чоловіка склалася би зовсім по-іншому. І можливо, доля України та геополітична ситуація в Європі також. 
 
Петро Конашевич, не потерпівши ганьби нерозділеного кохання, подався на Запорізьку Січ. Коли він прибув на Січ, то там було десь біля 6-ти тисяч шибайголів, які не знали слово «дисципліна» і нікому не підкорялися. Та через деякий час завдяки Сагайдачному на Січі було організоване 40-тисячне військо, добре навчене і спаєне залізною дисципліною. І почалася ера одного з найталановитіших полководців, імені якого жахалися татари і турки. Описати всі його перемоги неможливо, а головні – потрібно. 
1604 рік. Козацьке військо на чолі з Сагайдачним штурмом захоплює турецьку фортецю Варну, а через рік  здобуває Кегору (зараз Феодосія) – могутню турецьку фортецю. На той час тут містився  найбільший невольничий ринок у володінні хана. Кілька тисяч бранців отримали волю і влилися в ряди війська свого визволителя. А потім був Царгород, Трапезунд, Синоп та інші.
1616 року запорожці на чолі з гетьманом Сагайдачним розгромили турецьку флотилію Алі-Баші, здобули морський трофей у вигляді 8 галер і 80 човнів, визволили з татарського полону 3000 українців. У цьому  ж 1616 році Сагайдачний з 20-тисячним козацьким військом рушив у похід на Москву, здобувши на своєму шляху міста Путивль, Єлець, Лебедянь, Шацьк, Коломну. Розгромив війська князя Волконського, але Москву штурмувати не став. Історики і сьогодні не можуть збагнути, чого він не взяв Москву.
Навесні 1620 року 300-тисячна армія турок і татар вирушили на війну з ляхами. Польський уряд звернувся до козаків, обіцяючи  їм золоті гори. 60-тисячна козацьке військо на чолі з гетьманом Сагайдачним відправилося в Хотин рятувати поляків. В серпні 1621 року під Хотином турки були розгромлені. Героєм битви став Сагайдачний, хоча його тяжко поранили в битві – через рік він помер від численних ран та отруйної стріли. Упокоївся в Бозі Петро Сагайдачний 20 квітня 1622 року.
Як відомо, 10 квітня 1622 року Петро Сагайдачний, помираючи, заповів все майно і статки Київському і Львівському православним братствам на освіту. Братська школа разом зі школою Києво-Печерського монастиря стали основою Києво-Могилянської академії. Українська православна церква причислила Петра Сагайдачного до лику святих.
На своїх швидкісних чайках
Із далекої ген сторони
Поверталось військо козацьке,
Січі Запорозької сини.
Були турка в Кафі і Стамбулі,
Сотні бранців з неволі везли
Хоч самі були у зажурі,
Бо в звитягах брати полягли.
І підняв булаву Сагайдачний 
І промовив, як галас угас:
- Товариство, з походом удалим
Першу чарку п’ємо за нас.
Дружно келихи задзеленчали
Закусили кулешком вмить.
Чубаті голови схилили:
Пора б і другу вже налить
Аж піднявся козацький священник
Й промовив:
- Брати козаки!
Вип’єм за Миколу й Михайла,
Ці святі нам в бою помогли.
У нас на Україні ведеться:
Наливають мінімум три. 
І сказав кошовий кобзареві:
- Мудре слово тепер говори!
І піднявся сідий, але ставний
Кобзар – улюбленець Січі:
За матерів! Дружин! Коханих.
Вип’єм третю, брати козаки!
Товариство дружно встало
І осушило келихи.
Ось  за кого пили лицарі славні
Наші предки, брати козаки.
Іван ГУСАРОВ.
с. Дерезувате, Синельниківський район,
Дніпропетровська область.

 

Всього - 1


Ольга20.02.2024

Дуже цікава розповідь . Гарно вдячна Вам . Хотілось ще щось почитати.