Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Попіл - цінне натуральне добриво


03.11.2011

З настанням холодів у багатьох сільських оселях і дачних будиночках треба топити піч. А значить, буде попіл - цінне калійно-фосфорне добриво. Попіл від спалювання деревини (як і листя, рослинних решток) містить у легкодоступній для рослин формі калій, котрий надає плодам міцності та ніжності, фосфор - один із найважливіших елементів для одержання високих врожаїв, а також необхідні для всіх овочевих культур мікроелементи (магній, бор, сірка, залізо, натрій, марганець, та ін.).
Оскільки попіл не містить хлору, його добре застосовувати під рослини, які негативно реагують на цей елемент: суниці, малина, смородина.
Особливо чутливі до попелу буряки, морква і картопля - основні городні культури. Для картоплі найбільш корисний попіл із березових дров. Калій із попелу засвоюється картоплею краще, ніж із будь-яких калійних добрив. Бульби краще розвиваються, містять більше крохмалю, а значить, вони більш розваристі, самі ж рослини менше ушкоджуються фітофторою.
Попіл удобрює і розкислює грунт, створює сприятливі умови для життєдіяльності грунтових мікроорганізмів, зокрема бактерій, що збагачують землю азотом.
Внесення в грунт попелу підвищує життєздатність рослин, вони швидше приживаються при пересадці, менше хворіють.
Можна вносити попіл під перекопування грунту. На важких грунтах це роблять восени і навесні, а на легких супіщаних - краще навесні. Норма внесення - 100-200 г на квадратний метр.
В одній столовій ложці - 6 г попелу, в склянці - 100 г, у півлітровій банці - 250 г, у літровій – 500 г.
Давно і успішно використовують попіл і як засіб боротьби зі шкідниками та хворобами садово-городніх культур. Зокрема, для захисту розсади капусти від такої небезпечної хвороби, як кила. Для цього піввідра попелу потрібно залити водою і, періодично помішуючи, настояти протягом доби. Потім 2 л цього розчину влити у відро чистої води, перемішати. Отриманою сумішшю слід поливати розсаду і використовувати під час висаджування молодих рослин у відкритий грунт (лити у кожну лунку). Коли капуста приживеться і піде в ріст, зробити три-чотири поливи розчином попелу, попередньо зробивши канавку навколо стебла. Це не лише захистить капусту від хвороби, а ще й розкислить землю на грядках.
Тож збирайте попіл про запас, але зберігайте його під дахом і кришкою - під відкритим небом попіл швидко втрачає свою силу.