Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Поради для зимового саду


20.12.2013

Ось і знову зима. Сплять під сніжною ковдрою багаторічні трави та квіти. Гілки дерев і кущів, переплітаючись, створюють вигадливий графічний візерунок. А в морозний безвітряний день на стовбурах, гілках, сухих билинах іскриться на сонці, переливаючись усіма кольорами веселки, бахрома інею.

У САДІВНИКА в грудні турбот небагато, можна відпочити від нелегкої роботи в саду, помріяти про майбутнє літо. І все-таки знаходяться справи і у цей час.
Роботи в грудні обмежуються доглядом за посадками багатолітників, деревами, хвойниками там зберігання урожаю і посадкового матеріалу.
Навідайтесь до саду. Перевірте, чи добре вкриті снігом посадки багатолітників. Якщо його шар невеликий, підкиньте на посадки сніг з доріжок.
Стягніть шпагатом або обмотайте укривним матеріалом хвойники з компактною кроною (ялівці, туї, кипарисовики), інакше сніг може їх розламати. Багато хвойників, особливо молоді, висаджені попереднього року, узимку страждають від сонячних опіків, тому їх теж варто обв’язати лапником, руберойдом.
Якщо в саду є пацюки, миші або до нього можуть проникнути зайці, обв’яжіть стовбури та нижні гілки дерев і кущів, особливо молодих, лапником, руберойдом або іншим захисним матеріалом. Для порушення мишачих ходів корисно періодично втоптувати сніг біля стовбурів. Для боротьби з гризунами в недоступних для птахів і домашніх тварин місцях потрібно розкласти отруєні принади. Особливо сильно миші можуть ушкоджувати взимку посадки дворічників (турецьку гвоздику, маргаритку та ін.) і дрібно посаджені цибулеві. У цих місцях у мишачі ходи також потрібно розкласти отруєні принади, але краще та безпечніше поруч із посадками цих культур висаджувати рослини, які відлякують мишей, наприклад циноглосум (чорнокорінь). Не люблять гризуни й запах цибулин деяких видів декоративних рослин та імператорських рябчиків.
У цей період у саду корисно влаштувати годівниці для птахів. Всю весну, літо й осінь птахи захищали ваш сад від шкідників, тепер настав час допомогти їм пережити важку для них зимову пору.
Вдома зрідка, 1-2 рази на місяць, оглядайте бульби, цибулини, кореневища гладіолусів, жовтців, бегонії, монтбреції, анемонів, жоржин, кан та інших теплолюбних рослин, що зберігаються до весни. Видаляйте хворі або вирізуйте і дезінфікуйте невеликі місця, вражені гниллю. За необхідності провітрюйте ящики, у яких вони зберігаються. Намагайтеся підтримувати в місці зберігання оптимальний температурний режим.
Особливо уважно стежте за станом бульб жоржин. Коли в місці їхнього зберігання вологість занадто висока, на бульбах можуть розвиватися грибкові хвороби, і якщо вчасно не вжити заходів, то пухнатий міцелій грибів може покрити всю рослину та навіть навколишні предмети, викликаючи загнивання коренебульб. Розвитку і поширенню цих хвороб сприяє спільне зберігання жоржин з овочами і картоплею, а також погано промитий, брудний, не продезінфікований пісок. З появою ознак грибкових захворювань частини рослин, що загнили, потрібно вирізати, бульби просушити та опудрити фундазолом, а місце зберігання обпилити свіжомеленим вапном або деревним попелом.