Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Порічкове дерево


20.01.2011

Ми звикли, що червона і чорна смородина й аґрус - це невисокі чагарники. Середня висота куща - 100-120 см. При збиранні врожаю з таких кущів доводиться низько нахилятися. Часто ягоди на нижніх гілках брудні після дощу чи поливу. Незручно і прополювати навколо таких кущів. В аґрусу до того ж гілки ще й колючі...

ТОМУ в останні роки популярним стало вирощування смородини й аґрусу у вигляді штамбового деревця. Ці культури слаборослі, щоб з них шляхом формуючої обрізки створити досить високе і красиве деревце. Тому для створення сильнорослого і товстого штамба використовується смородина золотава або, як її ще називають, Крандаль. Цей чагарник сягає 3-4 м висоти, значно перевершує по силі росту чорну і червону смородини й аґрус. Коренева система у нього могутня, досягає глибини 2 м. До того ж він посухостійкий, практично не уражається шкідниками.
Для створення порічкового дерева насамперед необхідно виростити могутню штамб-підщепу. Для цього навесні висаджують у розсадник чи краще на постійне місце укорінені живці або відводки золотавої смородини. Протягом літа за ними доглядають, формуючи в один стовбур: кілька разів підживлюють, регулярно видаляють кореневу поросль і поросль на стовбурі. До осені висота рослини має бути не менше 1,5 метрів. Якщо такої висоти не вдасться досягти, то саджанець дорощують ще рік.
Живці аґрусу, чорної і червоної смородини готують на початку зими. Для цього придатні добре розвинуті однорічні пагони. Бажано, щоб пухка серцевина займала в них якнайменше місця. До весни їх зберігають закопаними в сніг, а з настанням тепла переносять у домашній холодильник під морозильну камеру, попередньо загорнувши в поліетиленову плівку. Аж до щеплення бруньки у живців повинні перебувати в стані сну.
До щеплення приступають, коли на золотавій смородині починають розпускатися бруньки. До підщепи на висоті 1,0-1,2 м (при бажанні та за наявності високого і товстого штамба висоту щеплення можна збільшити до 2 м) поліпшеною копуліровкою або за кору прищеплюють живці аґрусу чи смородини з 2-3 бруньками. Місце щеплення щільно обмотують поліетиленовою плівкою, а зверху для запобігання пересихання бажано надягти комбінований ковпачок, що складається зі згорнутих у трубку двох накладених один на одного однакових квадратів з паперу та поліетиленової плівки розміром з носову хустку, верхній шар з паперу, нижній - з плівки. Нижня частина трубки прив’язується до підщепи нижче місця щеплення, а верхня закріплюється шпагатом. Періодично шпагат у верхній частині розв’язують і дивляться всередину трубочки. Як тільки бруньки на живцях починають розпускатися, ковпачок знімають.
Можна прищеплювати також пророслим вічком, краще в приклад. У цьому випадку захисні ковпачки не потрібні.
Хороші результати дає зимове щеплення. Для цього восени могутні кущі золотавої смородини, сформовані в один стовбур, висаджують у великі горщики або відра і ставлять у підвал. Наприкінці лютого горщики вносять у теплицю або теплу веранду і через кілька днів роблять щеплення. За рослинами добре доглядають, періодично обприскують з пульверизатора. Як правило, у приміщенні приживлюваність значно краща, ніж на вулиці. На літо горщики прикопують у саду, не забуваючи регулярно поливати і підживлювати. Восени разом із грудкою землі саджанці висаджують на постійне місце.
Подальший догляд полягає в регулярному видаленні порослі від кореня і по штамбу. Щоб по штамбу не йшла поросль, на нього можна одягти вузький чохол з чорної з білим низом плівки.
Штамбові смородина й аґрус дуже ефектно виглядають у саду, особливо на фоні газону чи стіни будинку. Можна сформувати з них алею уздовж доріжки від хвіртки до будинку. Особливо красиві ці кучеряві деревця в пору плодоношення. Ягоди з них дуже зручно збирати, оскільки не потрібно низько нахилятися.