Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Посадіть ехінацею


02.08.2012

Ехінацея - декоративна рослина з великими красивими пурпуровими квітами. Вона невибаглива, стійка до морозів, і до того ж, має лікувальні властивості. Віддає перевагу сонцю. Також вона буде добре рости в місці, де присутня легка півтінь. До грунту невимоглива. Проте на легкому піщаному грунті вона буде погано рости.

КУЩІ швидко розростаються на родючих ґрунтах. Щоб ехінацея добре розвивалася, необхідно щороку вносити мінеральні і органічні речовини. Це добре позначиться також на цвітінні. 
Розмножується ехінацея насінням. Його необхідно збирати у міру дозрівання. Сіяти рекомендується наприкінці лютого. Насіння треба посадити на глибину в півсантиметра. Зверху притрушують дуже тонким шаром промитого піску. Потім залишається тільки обережно зволожити землю. Проростати воно буде не швидко. На це піде від двох до п’яти тижнів. Сходи потребують тепла і вологи. Вони не повинні пересихати. Паростки потрібно розпушувати і помірно поливати. Саме тому вирощувати ехінацею рекомендується розсадою, яка досить добре приживається, і квітка раніше зацвітає. Жарким літом ехінацея любить збризкування водою у вечірні години.
Ця багаторічна рослина родом з Північної Америки, має специфічний смак і запах. З лікувальною метою використовуються коріння і квітки, краще свіжі, листя.
Коріння ехінацеї містять ефірну олію (до 1,4%), смоли, фітостерпни, ехінацин, ехінакозид, полісахариди, в квітках - 0,13-0,48% ефірної олії. Експериментально встановлено, що настоянка ехінацеї нетоксична. Вона має бактеріостатичну, фунгіцидну, вірусостатичну і протизапальну дію, пригнічує утворення гіалуронідази, є сильним активатором макрофагів, гранулоцитів і лімфоцитів (особливо Т-лімфоцитів), які підвищують захисні сили організму, імунітет. Ехінацея належить, таким чином, до рослинних стимуляторів або модуляторів імунної системи.
Ехінацея популярна в багатьох країнах: у Німеччині, Франції, США та ін. У Німеччині отримано препарат ехінацин для прийому всередину і в ампулах. Німецький лікар Мадаус (1938 р.) рекомендував ехінацею при ангіні, тонзиліті, хронічному сепсисі, параметриті та різних запальних захворюваннях внутрішніх органів.
Першим дослідником і популяризатором ехінацеї в нашій країні був професор С.Томілін, який вважав її потужним стимулятором центральної нервової системи, біостимулятором і чудовим терапевтичним засобом, подібно женьшеню. Було встановлено, що настоянка ехінацеї має властивість підсилювати сексуальну потенцію, стимулює швидке загоювання ран при опіках.
Спиртова настоянка кореня ехінацеї: беремо сирий подрібнений корінь або квітки, заливаємо 70% спиртом в співвідношенні 1:4 і настоюємо 1 місяць і більше. Приймати по 0,5-1 ч. ложці 3 рази на день, а також можна використовувати зовнішньо для вологих компресів при ранах і опіках.
С. Томілін рекомендував ехінацею при станах психічної депресії, явищах психічної і фізичної перевтоми, а також при інфекційних захворюваннях (черевний тиф, рожа, скарлатина, гонорея, остеомієліт, цереброспінальний менінгіт, вовчак) і септичних станах. Він вилікував цією рослиною 3-х хворих, які страждали на дискоїдну форму червоного вовчаку (шкірної форми).
Було встановлено, що настоянка ехінацеї ефективна для лікування і особливо профілактики респіраторних і вірусних захворювань (грип, герпес, ГРВІ), при багатьох хронічних захворюваннях (ревматоїдний артрит, гепатити, нефрити та ін.), при аднекситі, циститі, простатиті, лейкопенії, викликаної опроміненням або цистостатиками, септичних процесах, екземі, псоріазі, опіках, обмороженні, трофічних виразках, гнійних глибоких ранах, карбункулах, а також надає певну дію при онкологічних захворюваннях.
У деяких хворих на хронічні гастрити, панкреатити, псоріаз та алергічні висипання шкіри і слизових оболонок було відзначено позитивну дію настоянки сирого кореня ехінацеї. А також встановлено, що настоянка свіжих квіток календули діє подібно настоянці кореня ехінацеї.
Настоянка ехінацеї (трави): 1 ст. ложку сухої подрібненої сировини залити 1 склянкою кип’ятку, витримати на водяній бані 10-15 хв. Настоювати до охолодження, процідити. Вживати по 1/3 склянки 3 рази на день, застосування дивіться вище.