Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Поселенням біля «Кам'яної Могили» 10 тисяч років


25.07.2013

Вік досліджуваних поселень скотарів та мисливців, розташованих поряд із пагорбом «Кам'яна Могила», датується VIII тисячоліттям до н.е.

Таку заяву зробили вчені на міжнародному семінарі, що відбувся в Національному історико-археологічному заповіднику "Кам'яна Могила" в Запорізькій області.Про це кореспондентові Укрінформу повідомила директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА Ірина Конарева.
"На об'єктах двох поселень на території області: "Кам'яна Могила-1" та "Кам'яна Могила-3", були знайдені унікальні матеріали для вивчення клімату, ландшафту та економіки давнього населення Північного Приазов'я. Завдяки відбору зразків - крем'яних знарядь праці, кісток тварин та древніх рослин, установлено вік поселень, який датується VIII тисячоліттям до н.е.", - розповіла посадовець.
За її словами, у розкопках беруть участь не тільки українські науковці та археологи, а й представники Бернського університету зі Швейцарії. Цього разу заслухати звіт про реалізацію українсько-швейцарського проекту на семінар прибули науковці з України, Швейцарії, Росії та США.
"Проведення такого представницького заходу міжнародного рівня - це одна з можливостей привернути увагу світової спільноти до унікальної пам'ятки археології "Кам'яна Могила", яка пропонується для включення до Списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО", - зазначила Ірина Конарева.
Представники обласної влади запевнили, що всі цінні експонати, знайдені під час розкопок, залишаться на території заповідника і будуть збережені для нащадків.