Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Поширення злочинного впливу та вимагання неіснуючого боргу – затримано «смотрящого» та двох спільників


27.05.2023

За процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури повідомлено про підозру групі осіб за фактами вимагання та поширення злочинного впливу (ч. 4 ст. 189, ч. 1 ст. 255-1 КК України). 
За даними слідства, підозрюваний, перебуваючи у статусі так званого «смотрящого», поширював злочинний вплив на території міста Кривого Рогу. Він особисто визначав осіб, відповідальних за дотримання «злодійських законів», координував їхню діяльність, здійснював збір та розподіл коштів, одержаних у незаконний спосіб.
Використовуючи свій вплив, кримінальний авторитет разом зі спільниками вимагали у двох місцевих мешканців 2000 доларів США неіснуючого боргу. Під час зустрічей із потерпілими вимагачі застосовували фізичне насильство та здійснювали психологічний тиск. Побоюючись за своє життя, чоловіки були змушені погодитись на неправомірні вимоги.
Усіх учасників групи затримано у порядку ст. 208 КПК України.
Наразі усім фігурантам судом обрано запобіжні заходи - тримання під вартою без права внесення застави.
Заходи з викриття проводилися прокурорами спільно із слідчими слідчого управління ГУНП в Дніпропетровській області, оперативний супровід - Департаментом карного розшуку Нацполіції України та Управлінням карного розшуку в Дніпропетровській області.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину 
і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку 
і встановлено обвинувальним вироком суду.
Відділ інформаційної політики Дніпропетровської обласної прокуратури.