Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Посійте редьку зимову


07.07.2011

Редька в нашій країні культивується з давніх часів. Початок вирощування рослини і її походження, щоправда, точно не відомі. Одні дослідники вважають її батьківщиною узбережжя Середземного моря, інші запевняють про її середньоазіатське походження. Проте точно відомо: редька вирощувалася як звичайна культурна рослина і використовувалася в їжу в усьому стародавньому світі.

Користі від редьки багато: вона апетитна, покращує травлення, сприяє обміну речовин. Взимку і рано навесні, коли мало овочів і ми відчуваємо нестачу вітамінів, коренеплід успішно впорається з поповненням вітамінного запасу.
Ще в Древньому Римі вміли вирощувати досить великі коренеплоди редьки і вважали її дуже корисною для шлунку. Серед усіх овочів редька посідає перше місце за вмістом необхідних для організму людини солей калію, магнію і кальцію, є в ній також залізо і фосфор. Лужні солі, що містяться у коренеплоді, очищають організм від отруйних продуктів обміну. Клітковина поліпшує роботу кишкового тракту і прискорює виведення холестерину з організму, виявляючи таким чином профілактичну і лікувальну дію при атеросклерозі. Калій, якого багато в редьці, сприяє виведенню з організму води і кухонної солі, що дуже важливо при лікуванні серцево-судинної системи і нирок.
Втім, не радять її при подагрі, захворюваннях печінки і нирок, оскільки пуринові сполуки і ефірні олії, що містяться в редьці, можуть викликати загострення хвороби.
Редьку зимову в умовах України, як правило, висівають як повторну і післяжнивну культуру. Оптимальний строк сівби насіння – кінець червня - перша половина, а в південних областях - і друга половина липня.
Спосіб сівби - широкорядний (30-45 см), широкосмуговий (ширина міжрядь 45 см, смуги - 5-12 см ) або стрічковий (20+50 см). Норма висіву насіння - 0,4-0,5 г/кв.м, глибина загортання - 2-3 см (залежно від вологості грунту). До і після сівби ґрунт ущільнюють.
Догляд за рослинами такий самий, як за редькою літньою. Особливістю є те, що рослини проривають у рядку на відстані 6-8 см. Протягом періоду вирощування міжряддя 4-5 разів розпушують. Рослини, які стрілкують, під час утворення стебел видаляють. У південних районах посіви 4-5 разів поливають.