Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Посіємо під зиму – зберемо навесні


14.09.2017

Про значення вітамінної продукції ранньою весною зайве говорити. Однак, щоб її одержати в другій половині квітня – на початку травня, слід потурбуватися вже зараз. Отже, мова йде про підзимові посіви овочевих культур. 
Перевага підзимових посівів полягає в тому, що при затяжній весні ранні посіви провести важко, насіння, висіяне восени, дружно проросте, і для цього йому навіть осінніх запасів вологи вистачить. Крім того, городник збереже чимало часу в період весняної напруженої роботи.
КОРЕНЕПЛОДИ Й ЗЕЛЕННІ КУЛЬТУРИ
Під зиму переважно висівають насіння моркви столової, петрушки, буряків столових, ріпчастої цибулі, салату, шпинату, кропу. Від таких посівів одержують продукцію на 7-15 днів раніше від ранньо-весняних. Напровесні, коли щойно розпочинаються польові роботи, на площах підзимових посівів уже позначаються рядки. Адже висіяне восени насіння набубнявіло при зимових відлигах, загартувалося за низьких температур. Тож рослини, що з нього проросли, краще переносять весняні приморозки, утворюють міцну кореневу систему.
Підзимові посіви потрібно розміщувати після попередників, які рано звільняють площу і під які вносили органічні добрива (огірки, цибуля, часник, рання капуста, картопля). Підготовку ґрунту розпочинають задовго до заморозків, відразу після збирання попередника. Під перекопування (оранку або глибоке розпушування) вносять мінеральні добрива (грамів на 1 кв. метр): аміачної селітри 15-20, суперфосфату 40-50, сульфату калію 20-30. Мінеральні добрива можна замінити послідом або гноївкою з розрахунку 1-2 кг на 1 кв.м. Якщо ґрунт не досить вологий,  його перед перекопуванням або розпушуванням зволожують з розрахунку 3-4 відра води на 1 кв.м. У подальшому до листопада площу утримують у чистому від бур’янів і розпушеному стані. За 5-20 днів до сівби формують грядки, верхній шар розпушують і злегка ущільнюють.
Для підзимової сівби краще використовувати насіння сортів: моркви – Нантська-4, Шантане сквирська, Незрівнянна, Нантська харківська; цибулі – Стригунівська носівська, Арзамаська, Чернігівська; столових буряків – Підзимні, Носівський плоский, Кросбі; редиски – Сакса, Базис; пастернаку – Круглий, Петрик, Герксейський; головчастого салату – Берлінський жовтий, Бетнер, Першотравневий; шпинату – Вікторія; петрушки – Звичайна листкова, Урожайна, Цукрова; кропу – Городній, Грибовський.
За 15-25 днів до сівби насіння перевіряють на схожість. Для цього відбирають по 10 насінин у двох повтореннях (разом 20 насінин) і кладуть у тарілку або плоску скляну чашку Петрі на зволожений фільтрувальний папір чи тканину. До проростання стежать, щоб субстрат був достатньо зволоженим. Неприпустимо заливати насіння водою, бо воно може загинути. Щоб папір чи тканина не висихали, тарілку або чашку зверху накривають склом, іншою тарілкою тощо. Температуру підтримують у межах 20-25°