Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Поспішайте до «Кіліманджаро»!


15.03.2015

У переддень жіночого свята у Дніпропетровському державному цирку відбулася прем’єра міжнародної циркової програми «Кіліманджаро» за участю артистів з Угорщини, Італії, Молдови, Болгарії, Прибалтики і України. На арені були представлені номери відомих європейських циркових династій, що понад 100 років передають свій унікальний досвід з покоління в покоління.

ВИСТАВА розпочинається приїздом піратів-акробатів до африканської гори Кіліманджаро, населеної різними тваринами.
Зірка програми – легендарна слониха Лілу виступає під керівництвом заслуженого артиста Угорщини Антала Донерта та його сім’ї. Лілу уже близько 40 років, вона встигла знятися у багатьох кінострічках. Чотирьохтонна слониха-циркачка вражає глядача своїм розумом і слухняністю і в номері «Слон-перукар», і особливо, коли обережно утримує на своєму хоботі юних циркачок - доньок Антала Донерта.
Директор цирку Віктор Шабатько зазначив, що європейська дресура відрізняється від добре знайомої нам російської і української тим, що дресирувальник намагається не тільки здивувати вміннями своїх підопічних, але й розсмішити глядача.
Яскравим прикладом цього є номер італійця Роберто Кароллі, який прибув на гастролі до Дніпропетровська після тріумфальних виступів у найзнаменитішому цирку Італії – «Орфей». Приборкувач царів африканської савани - левів дозволяє собі навіть потягати хижаків за хвоста і полежати на них зверху.
Повітряний гімнаст Рустам Юлдашев на ременях зі своїм чотириногим другом фокстер’єром теж не тільки здивує, піднявшись під куполом цирку, а й розсмішить дивною прив’язаністю свого пса. Дресирувальниця з Болгарії Ірина Тцонкова покаже незвичайний за красою номер із граціозними чорними кіньми. «Комічні акробати на батуті» під керівництвом Ігоря Байбака - володарі Бронзового клоуна на Міжнародному фестивалі циркового мистецтва в Монте-Карло, «Оригінальний каучук з жонгляжем артистки Наталії Леути, «Веселі кішки» під керівництвом Світлани Савіцької – все для розваги і створення прекрасного настрою.
Оскільки більшість номерів комічні, клоун Білбі не тільки смішить публіку, а й дивує. До речі, Артем Вількін з України, із сусідньої Полтавщини, закінчив академію циркового мистецтва. На вас також чекає дивне перетворення машини на людину – це номер десь із майбутнього, технічне ноу-хау.
До речі, ця програма була обрана громадською організацією «Яскрава країна» для перегляду дітьми з Дебальцевого і Авдіївки, які наразі перебувають у місцевих санаторіях, а також дітьми військовослужбовців, що несуть свою варту на Донбасі. Були запрошені також поранені із військового шпиталю. До речі, їм, нашим захисникам, на прем’єрному показі теж аплодували стоячи всі, хто прийшов цього дня до цирку.
Голова правління ГО «Яскрава країна» Ольга Обласова в інтерв’ю журналістам зазначила, що з Дніпропетровським цирком у них давня співпраця у благодійних проектах. І цього разу дирекція цирку підтримала ініціативу і виділила квитки для перегляду вистави.
- Ми вважаємо, що цирк - це те мистецтво, яке максимально виліковує від стресу і повертає віру в життя. Ми дуже сподіваємося, що всі, хто прийшли на прем’єру, дійсно отримають заряд весняного позитиву, – повідомила журналістам Ольга Обласова.
Думається, що програмі будуть раді не тільки дніпропетровські глядачі, а й самі артисти з Європи, які з деяким острахом їхали до нашої прифронтової області, але були здивовані і унікальною спорудою Дніпропетровського цирку, і умовами для утримання тварин.
Тож поспішайте до «Кіліманджаро». Заплановано всього 12 вистав, остання – 5 квітня. Це варто побачити!

Яна ОЛЕКСЮК.