Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Повчімося у болгар


29.01.2011

Пенсійна реформа. Це добре. Але не під таким гаслом - для людей, за рахунок людей. Це принизливо для українців і України. Дайте роботу семи мільйонам непрацюючих і отримаєте кошти.
Я проти того, щоб піднімати пенсійний вік для жінок до 60 років. Але я за те, щоб трудового стажу для нарахування пенсії було у жінок не 20, а 25 років, а у чоловіків - 30 років. Але це не повинно стосуватися багатодітних жінок.
Я за те, щоб гранична пенсія для всіх українців була не вищою 6 тисяч гривень, мінімальна - 2 тисячі гривень. Але не менше прожиткового мінімуму.
Пенсії треба перерахувати всім. І раніше призначені також.
Президент України, Верховна Рада, Кабмін закликають відроджувати українську націю. Згоден. Але ж варто було б взяти за приклад, як до 90-их років минулого століття це робила Болгарія. Тоді жінка у них за першою дитиною була в декретній відпустці до 8 років і отримувала середню заробітну плату, за другою - до 12 років і ще отримувала 10 відсотків надбавки до середньої зарплати, а за третьою - до 16 років і надбавка до зарплатні складала 20 відсотків.
То, можливо, нашим чиновникам потрібно було б повчитися у болгар, як змінити на краще демографічну ситуацію в країні.
Ми за те, щоб жінки, відпрацювавши 25 років, і чоловіки, у кого трудовий стаж не менше 30 років, мали надбавку до пенсії за перші п‘ять років, відпрацьовані понад норму, 20 відсотків, а за 10 і більше років - 30 відсотків.

Анатолій ШВАЙКА, член правління Покровського міжрайонного демократичного об‘єднання.  
Дніпропетровська область.