Поточний № 5 (1432)

27.07.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Повернення незаконно ув’язнених та депортованих росією цивільних громадян України –один з пріоритетів роботи Ради Європи наступні пів року 


30.05.2024

За пропозицією України одним із пріоритетів літньої сесії Ради Європи буде питання повернення незаконно ув’язнених та депортованих росією українців. Про це під час обговорення в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева.
«Хочу поділитися з вами декількома новими пріоритетами, які виокремлює для себе, для своєї діяльності на наступні пів року Рада Європи. Буквально два дні тривала погоджувальна рада для проведення наступної чергової літньої сесії. І коли ми говоримо про справедливість та відбудову України, про загальні воєнні злочини, ми відносимо це до важливої теми – створення спецтрибуналу. Але найважчі розслідування, ми знаємо, які стосуються різних категорій воєнних злочинів, – це, звісно, зниклі безвісти цивільні. Якщо в категорії військовослужбовців та військовослужбовиць є чітке розуміння, де людина служила, зареєстрована, де вона могла перебувати, то в кейсах із цивільними полоненими ця інформація може бути відсутня роками. Ми наголосили під час виступу литовського міністра закордонних справ, який наступні шість місяців головуватиме в раді міністрів, а це 46 міністрів закордонних справ, і попросили включити в пріоритет роботи саме повернення всіх ув’язнених, незаконно ув’язнених, незаконно вивезених, депортованих, сьогодні ми говоримо, звісно, про цивільних. Це, в тому числі і українські діти, але безпосередньо цивільні в полоні», – зазначила вона.
Марія Мезенцева наголосила, що пропозиція була підтримана міністром.
«І ми будемо раді з громадською спільнотою, урядом України, координаційними центрами пропрацювати це на рівні нових ідей, думок, як ми це можемо здійснювати», – додала Марія Мезенцева.
Нас намагаються стерти, але наші дії кожного дня доводять, що ми є: українська музика у виконанні «Київської камерати» пролунала сцені Карнеґі-Голу у Нью-Йорку
28 квітня, у Нью-Йорку на сцені Карнеґі-Голу відбувся концерт Національного ансамблю солістів «Київська камерата» за участі, зокрема, канадської диригентки українського походження Керрі-Лінн Вілсон. Колектив представив американській аудиторії програму прем’єр з творів винятково українських композиторів.
У Нью-Йорку відчувалася підтримка української культури. Був успіх, бо на сцені Карнеґі-Голу звучала українська музика.
На цьому під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ наголосила канадської диригентки українського походження Керрі-Лінн Вілсон.
Вона, зокрема зазначила, що під час підготовки до виступу її однозначною позицією було те, що на головній сцені у Нью-Йорку звучатиме винятково українська музика.
«Коли в мене спитали, який репертуар, я сказала, що тільки український. Ми будемо грати тільки українську музику. І так приємно для публіки, для мене слухати українську музику», – зазначила вона.
Водночас Богдана Півненко, керівниця Національного ансамблю солістів «Київської камерати» наголосила, що в цьому концерті було відчуття надійного тилу й відчуття того, що буде успіх, зокрема й завдяки Керрі-Лінн Вілсон.
«Нас намагаються стерти, намагаються показати, що нас не існує, або що ми частина російської імперії, радянського союзу, але наші дії кожного дня доводять, що ми є, і що ми маємо багату культуру, традиції і, зокрема, музику», – наголосила Богдана Півненко.
Зазначимо, що Кері-Лінн Вілсон – канадська диригентка з українським походженням розпочала кар’єру майже тридцять років тому. За цей час вона виступила в Королівському оперному театрі, Баварській державній опері, Метрополітен-опера.