Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Піпіан лікує і смакує


26.11.2020

Вперше про мексиканський гарбуз Піпіан з Туспана (Pipian From Tuxpan) я розповів у далекому 2016 році. Тоді багато хто зацікавився цим гарбузом, що і дозволило трохи поширити його серед любителів рідкісних сортів.  Але, незважаючи на це, сьогодні Піпіан залишається ще дуже рідкісним гостем на українських грядках. Ці чотири роки я вирощував гарбуз Піпіан і спостерігав за ним. Вивчав його корисні властивості, як він росте в наших екстремальних умовах і щороку радує прекрасним урожаєм.  
Цікавий факт, що в минулому році я залишив кілька підгнивших плодів на грядці, і навесні на тому місці зійшли паростки.  Я їх залишив і в результаті отримав непоганий врожай.  Як бачите,  особливого догляду Піпіан з Туспана не потребує.
Ну, а найголовніша перевага цього гарбуза - це  його лікувальні властивості.  Так склалося, що я на собі випробував цілющі властивості Піпіана. Його сік допоміг мені позбутися каменю в нирці.
Сорт Піпіан з Туспана - це один із видів зимового гарбуза (Cucurbita mixta), який ще називають змішаним. Відрізняється він тим, що його плоди можуть зберігатися від 1 до 3 років. Нам уже відомі види гарбузів, які зберігаються більше року – це бенінказа (восковий) і фіголистий. Але на відміну від них змішані гарбузи мають гарні смакові якості. 
 Нагадаю, як виглядає гарбуз Піпіан з Туспана. Будова куща, листя і стебла такі ж, як і у звичайного гарбуза, а от насіння дуже оригінальне – біле, краї з дрібними ворсинками срібно-блакитного кольору. Самі плоди круглі, білі, з темно-зеленими штрихами і смужками. М’якоть у них жовто-оранжева, м’яка і соковита. Серединка (там, де знаходиться насіння) волокниста.
У Мексиці із плодів варять супи, їх тушкують, використовують у салатах, листя, стебла і квітки додають до готових страв і роблять із них салати. Але основна мета вирощування цього гарбуза – отримання насіння, з якого готують майянський соус. Ми теж пробували його готувати. Отже, для соусу потрібно 4 помідори, зубчик часнику, 2 гострих перчини і склянка сирого очищеного насіння Піпіана з Тукспану.
На розігрітій сковороді на слабкому вогні обсмажуємо гарбузове насіння до утворення золотистого відтінку. Після обсмажування насіння треба зняти і пересипати в іншу ємність. На тій же сковорідці акуратно обсмажуємо очищені від шкірки помідори разом з гострим перцем. Насіння гарбуза треба перемолоти в кавомолці, після чого поступово додавати в кашку з помідорів і перцю. А наостанок покласти часник і зелень (за бажанням). Соус виходить густий і на ура йде з м’ясом і картоплею. Зауважу, що якщо приготувати подібний соус з насіння звичайного гарбуза, він буде зовсім не таким смачним.
Оригінальні ласощі – посмажене насіння Піпіана.  Воно має оригінальний горіхово-тропічний смак.
Головна перевага Піпіана з Тукспана –  його корисні властивості. У плодах міститься багато каротину і вітамінів.  Наприклад, у м’якоті є дуже багато цінного для дитячого організму вітаміну D, який підсилює життєдіяльність і прискорює ріст дітей. А за вмістом заліза Піпіан заслуговує на звання чемпіона серед всіх існуючих гарбузів – з цієї причини цей гарбуз добре вживати тим, хто страждає анемією.  
Так само цей гарбуз містить багато солей міді, заліза і фосфору. Вони позитивно впливають на процес кровотворення в організмі.  Великий вміст пектину сприяє виведенню холестерину з організму. У гарбузовому м’якуші багато кальцію, калію, вітамінів С, групи В та інших корисних речовин.
Свіжовичавлений сік вживають для лікування нирок – по півсклянки двічі на день.  У мене був великий камінь в нирці. Страждав від жахливих нападів болю. Я згадав про Піпіан і почав пити сік.  
Вже через два дні камінь почав дробитися на дрібні частини і виходити. Після повторного УЗІ лікар була здивована, що у мене пройшов гастрит і нирки, як вона сказала, були як у немовляти.
Так само сік має заспокійливий ефект, покращує сон. Дуже добре допомагає такий сік при серцево-судинних захворюваннях, особливо тих, які супроводжуються набряками. 
Пити потрібно по 0,5 склянки соку за 30 хвилин до їди.  Корисно буде розвести його будь-яким овочевим або фруктовим соком.  Регулярне вживання соку з гарбуза Піпіан поліпшить імунітет і продовжить молодість.  Потрібно кожен сезон, коли дозрівають гарбузи, вранці натщесерце пити по 0,5 склянки соку за 30 хвилин до їди.  Радує те, що плоди Піпіана зберігаються понад рік, тому пити свіжий сік можна і взимку, і навесні.
Цей сорт невибагливий, добре росте на будь-якій пухкій родючій землі. Насіння сію наприкінці квітня прямо у відкритий ґрунт, закладаючи на глибину 3-5 см. Перед посівом витримую його добу в теплій воді, що сприяє швидкому проростанню. У ямку кладу по 2-3 насінини. Сходи зазвичай з’являються через 7-9 днів. У ямці залишаю по дві найбільш міцні рослини, зайві видаляю. Схема посадки – 90 на 120 см. Подальший догляд  такий же, як за звичайним гарбузом. За сезон на одному кущі зав’язується до 20 плодів, з кожного отримую 100-200 штук насіння. Піпіан із Тукспана добре переносить спеку, однак ріст при цьому сповільнюється. Тому все літо раз на тиждень поливаю рослини і регулярно розпушую ґрунт.
Я дуже задоволений цим гарбузом.  Піпіан з Туспана повинен рости на кожній грядці нашої країни.  Плоди порадують не тільки своєю красою, але і допоможуть вам і вашим близьким забути про багато недуг.
У це непросте літо, мені вдалося отримати пристойний урожай, 
а разом із ним і багато насіння. 
Я з радістю поділюся насінням цього сорту з усіма бажаючими безкоштовно.
Для його отримання не забудьте вкласти в лист конверт 
зі зворотною адресою.
Руслан ДУХОВ,
вул.Тюркіна, 41,
с. Мишурин Ріг,
Верхньодніпровський р-н,
Дніпропетровська обл.
51610 www.doohoff.com