Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Правильна» температура


12.01.2012

На сьогоднішній день власників будинків і квартир мало хвилює те, якою повинна бути температура в квартирі, в більшій мірі їх турбує одне питання, як виглядає їхнє житло, у зв'язку з чим основна увага приділяється інтер'єру та дизайну житла, бо саме вони показують соціальний статус власників квартири.

ОДНАК не менш важливим чинником, що забезпечує комфортне проживання мешканців квартири, є мікроклімат в приміщенні. 
Протягом життя шістдесят відсотків всього часу ми знаходимося в житлових приміщеннях, на підставі цих даних медики провели дослідження і виявили те, що наше самопочуття і настрій безпосередньо залежить від мікроклімату в приміщенні. Так само дослідження показали, якою повинна бути температура в квартирі. Оптимальна температура в житлових приміщеннях повинна триматися в районі +20 - +22 градусів тепла, при відносній вологості повітря менше 45-55%. Будь-які відхилення від норми можуть не тільки відчуватися на фізичному рівні, але й можуть призвести до погіршення самопочуття або загострення хронічних захворювань. Особливо це стосується людей похилого віку і маленьких діточок.
Заглянувши в історію, ми побачимо, що близько п'ятдесяти років тому єдиними інструментами для регулювання мікроклімату були домашні вогнища і відкрите вікно. Однак у сучасному світі, квартири можуть мати більш дієві прилади, завдяки яким можна створити оптимальні кліматичні умови. Наприклад, підтримувати тепло допомагають опалювальні пристрої, свіжим повітрям нас забезпечують вентиляційні шахти, а кондиціонери сприяють охолодженню кімнати. Крім цього, існують уловлювач пилу, зволожувач повітря, озонатор, іонізатор та інше.
Але все-таки, якою повинна бути температура в квартирі, і від чого це залежить?
Так, в окремих регіонах нашої країни зими досить тривалі і дуже суворі, то головну роль у підтримці сприятливого клімату в квартирах відіграє система центрального теплопостачання. На жаль, мешканці квартир, підключених до центральної опалювальної системи, не можуть вплинути на кількість тепла, яке надходить до квартири. Дуже часто в період відлиги, тепло в житло надходить з такою ж силою, як і в холодну пору року. А в розпал морозів, навпаки, не дотоплюють, і температура в квартирі опускається нижче комфортної. Тут все залежить від режиму, який встановлений в котельні або будинкових теплопунктах. Проте не все так погано, в сучасних багатоповерхівках врахували колишні недоліки і тепер на всі радіатори центрального опалення в обов'язковому порядку встановлюють терморегулятори, які можуть регулювати кількість теплоносія і автоматично підтримують потрібну температуру в квартирі.
Якщо подивитися на правила надання комунальних послуг громадянам, то ми з вами побачимо,що базова температура в житлових приміщеннях повинна бути не нижче 18 градусів тепла, а у кутових кімнатах вона не повинна опускатися нижче двадцяти градусів тепла. Ці параметри можуть змінюватися залежно від кліматичних умов конкретного регіону.
З тим, якою повинна бути температура в квартирі, ми розібралися, тепер давайте обговоримо інше, не менш важливе питання. Для нормальної життєдіяльності в квартирі, крім комфортної температури, потрібне свіже повітря. Однак не завжди вдається виконати цю елементарну умову, так як у більшості квартир зараз встановлені склопакети, а вони абсолютно герметичні. Відсутність свіжого повітря може спровокувати головний біль та мляве самопочуття. Для того щоб уникнути цих неприємностей, досить ретельного провітрювання приміщення три рази на день по 15 хвилин.