Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Право на захист своїх прав


14.03.2013

Рух захисту прав споживачів з’явився ще у ІV столітті до нашої ери. У Стародавньому Херсонесі, на березі Чорного моря, існував метрологічний нагляд, працівники якого слідкували за торгівлею на ринках та захищали права споживачів. Всесвітній день захисту прав споживачів відзначається 15 березня.

Права людини як споживача вперше офіційно окреслив президент США Джон Кенеді 15 березня 1962 року. Саме в цей день в 1962 році президент США Джон Кеннеді проголосив на засіданні конгресу США чотири основних права споживача (право на безпеку, на інформацію, право на вибір та право бути вислуханими). Кеннеді стверджував, що всі громадяни, незалежно від їх прибутку та соціального стану, мають одні й ті ж споживчі права. З часом ці права були визнані в багатьох країнах, а також знайшли своє відображення в Керівних принципах із захисту прав споживачів, прийнятих в 1985 році на Генеральній Асамблеї ООН.
У 1991 році було прийнято закон України “Про захист прав споживачів”. Він регулює найбільш важливі та принципові питання в особистій низці відносин, що склалися на споживчому ринку. І, мабуть, одними із найважливіших постулатів цього закону є право вибору та право на захист від неякісних та небезпечних товарів і послуг, отримання компенсації в разі придбання товарів низької якості чи отримання незадовільних послуг. І, звичайно, найважливішим для споживача є право на знання всіх отих своїх прав.