Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Преображення Господнє. Яблучний Спас


16.08.2012

19 серпня (6 серпня за старим стилем) відзначаємо одне з найважливіших християнських свят - Преображення Господнє і Спаса нашого Ісуса Христа. У народі - яблучний Спас.

СВЯТО встановлене у пам'ять Преображення Ісуса Христа перед учнями на горі Фавор, про що розповідають три євангелісти - Матвій, Марк і Лука. Як описують три синоптичних Євангелія, незадовго до свого розп'яття Ісус Христос, взявши із собою трьох учнів - Петра і братів Заведєєвих, Якова та Івана, вирушив з Кесарії Філіппової в межі Галілеї. Зупинившись біля гори Фавор, що височить над пагорбами Галілеї, Ісус став молитися. Стомившись, апостоли заснули, як сказано в Євангелії: "Петро та приявні з ним були зморені сном". Прокинувшись, вони побачили, що Ісус Христос преобразився. Він стояв оточений сяйвом, обличчя його сяяло, як сонце, одяг зробився білішим снігу і блищав, як світло. Поруч із ним стояли два старозавітних пророки - Мойсей та Ілля, які розмовляли з Господом про його близький відхід.
Вважається, що свято нагадує людям про необхідність духовного збагачення. Церква вчить, що своїм Преображенням Спаситель дозволив людям на власні очі побачити те преображення, що очікує людину в Царстві Божому. Христос готував учнів до своєї смерті, вони повинні побачити його у славі, щоб не похитнутися у вірі на годину випробувань.
На Сході до початку серпня достигають злаки й виноград, які християни приносять у храм для благословення на подяку Богові за його любов, за дарування щедрого врожаю. У народній традиції Преображення називається другим або яблучним Спасом, оскільки в цей день освячувалися яблука - найпоширеніший плід на Русі.
Спеціально до цього дня яблука везли цілими возами, і кожен більш-менш заможний чоловік вважав своїм обов'язком роздати плоди бідним і хворим. До цього дня не належало їсти яблука і всі городні овочі, крім огірків.