Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Презентація проекту «НАТО – Україна» в Слобожанській громаді


02.09.2019

У Слобожанській громаді відбулась важлива знакова подія, яка демонструє підтримку України з боку міжнародних організацій – презентація проекту «НАТО – Україна». Крістофер Штаудт – менеджер Програми «НАТО – Україна» особисто розповів про основні засади співпраці та головні завдання проекту, наголосивши, що мета Програми – підтримка України в питаннях соціальної адаптації кадрових військовослужбовців.

У заході взяли участь Слобожанський селищний голова Іван Камінський, заступник керівника Програми «НАТО – Україна» Олександра Огороднікова, директор навчального центру ТОВ «Гермес-Південь» Сергій Рєзанов, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту та співпраці з правоохоронними органами Олександр Дейнеко, голова ГО «Рух за спільну справедливість» Геннадій Бутенко, представник Центру сім’ї та молоді Ганна Левадна та кандидати на відкриття груп із соціальної адаптації військовослужбовців, учасників АТО та тих, хто звільнився з військової служби.

Слобожанський селищний голова Іван Камінський привітав усіх учасників зустрічі та зазначив: «Ми щиро вдячні за вибір саме нашої громади та за можливість залучити до участі в Програмі «НАТО – Україна» наших військовослужбовців та учасників АТО і ООС, до яких ми відносимось з особливою повагою, та надання їм можливостей для самореалізації, перш за все, в нашій громаді, яка активно розвивається й зацікавлена в таких кваліфікованих працівниках».

У Дніпропетровській області вже три групи слухачів пройшли курс навчання в рамках Програми «НАТО – Україна», 66 випускників отримали по два свідоцтва державного зразка з отримання цивільних спеціальностей «інкасатор» і «охоронник » та сертифікати курсів «начальник охорони».

У вересні на базі спорткомплексу «Слобожанський» розпочне навчання четверта група слухачів безкоштовного курсу з додаткових цивільних спеціальностей. Крістофер Штаудт наголосив, що НАТО з 2000 року підтримує Україну в реалізації Програми перепідготовки колишніх військових, які прагнуть підвищити свої шанси на працевлаштування у цивільній сфері. Впродовж цього часу курси пройшли українські військові в понад 60-ти містах та селищах по всій території України. Цивільний бюджет, затверджений на 2019 рік, а це близько 350 тис. доларів США, дозволить здійснити перепідготовку близько 750 бенефіціарів.

«На сьогодні вже близько 10 000 колишніх військовослужбовців з України пройшли навчання за Програмою НАТО з перепідготовки, – повідомив Крістофер Штаудт. – За дослідженням, проведеним організаторами Програми, 88% слухачів, що пройшли навчання, працюють за отриманими в проекті спеціальностями. Це високий показник, але справа навіть не в цифрах, бо за ними – долі людей, які зі зброєю в руках боронили рідну землю, а сьогодні мають можливість бути затребуваними під мирним небом України».

Проект здійснюється в рамках чинного законодавства України, зокрема, Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Міжнародна допомога, яка надається за Програмою «НАТО – Україна», саме покликана сприяти забезпеченню цих положень.

Заняття будуть організовані Центром ТОВ «Гермес-Південь», який має відповідні ліцензії на підготовку фахівців даного профілю та співпрацює з офісом «Україна – НАТО» з 2012 року.

Дуже емоційним був виступ Ганни Левадни, яка зауважила, що проект надзвичайно важливий, особливо для учасників АТО та ООС, які, перебуваючи в умовах реальної війни, тривалий час зі зброєю в руках, повертаючись до мирного життя, часто зіштовхуються з проблемами як психологічного характеру, так і з проблемами працевлаштування, при цьому не знають до кого звернутись за допомогою. Тому дуже важливою в даному проекті є інформаційна складова.