Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Президент ініціює розсекречення архівів періоду Голодомору


22.09.2010

ГолодоморПро це він заявив у листі до Українського конгресового комітету Америки, текст якого опубліковано на сайті глави держави.

“Знаєте, я ніколи не встрявав у чвари. На слова я завжди реагував діями”, - заявив Президент у листі серед іншого. “І коли мені кажуть про те, що в країні начебто СБУ переслідує істориків з музею “Тюрма на Лонцького” у Львові - я даю доручення Кабінету Міністрів про негайну передачу цього музею з СБУ в Інститут Національної пам’яті. І доручаю передбачити в бюджеті на наступний рік фінансування цього музею уже в системі Інституту Національної пам’яті”, - зазначив Янукович.
“Коли мені говорять, що я, начебто, заперечую Голодомор - я ініціюю розсекречення архівних матеріалів, що стосуються періоду Голодомору, і передачу їх теж в Інститут Національної пам’яті, де історикам можна буде об’єктивно і з цілковитим доступом їх вивчати”, - повідомив він.
Янукович наголосив: “Я проти того, щоб закривали історію і щоб політики робили на цьому спекуляції”.
Як відомо, раніше він заявляв, що Голодомор 1932-1933 років в Україні не був суто українською трагедією на просторі СРСР і не може вважатися геноцидом українського народу.