Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Природний лікар


11.05.2016

Якщо у вас немає алергії на цей смачний продукт, медики радять на повну силу насолоджуватися корисними властивостями ягоди в полуничний сезон. Адже вона містить вітаміни С та К, бета-каротин, фолієву кислоту, антибактеріальні компоненти. А ще це - дієвий профілактичний засіб проти онкологічних захворювань.

Диво-ягода підвищує апетит, сприятливо впливає на травлення, має потогінний і сечогінний ефект, нормалізує сольовий обмін, втамовує спрагу, сприяє кровотворенню. За помірного споживання полуниця дуже корисна для дітей. Окрім того, що вона містить певний набір корисних вітамінів та мікроелементів, народна медицина радить використовувати ягоду для лікування недокрів’я і проносів у дітей.

Настій із ягід рекомендують вживати як потогінний, сечогінний та послаблюючий засіб. Для цього треба взяти 2 ст. ложки свіжої полуниці, заварити її склянкою окропу, настояти 30 хв. у термосі, процідити та приймати по півсклянки перед їдою.

Настій із ягід допоможе вилікувати стоматит і ангіну. Варто просто полоскати ним рота. А ось навар із листя полуниці (сухого або зеленого) врятує від хвороб, про які дехто боїться сказати навіть лікарю, а саме: кровотечі з гемороїдальних вузлів.

Маєте проблеми із захворюваннями жовчного міхура? Чверть склянки свіжого полуничного соку, випита вранці натщесерце - чудова допомога при жовчнокам’яній хворобі.

Просто-таки незамінна полуниця у раціоні тих, хто має у своєму організмі кишкові інфекції, а також стафілококи, стрептококи, пневмококи та вірус грипу.

А ще вона зміцнює імунну систему і стінки судин, допомагає при безсонні та нормалізує артеріальний тиск.

Окрім сечогінної та потогінної дії, полуниця добре очищує кишечник і кров, ефективно впливає на обмін речовин. Незважаючи на її досить солодкий смак, ягоді властиво знижувати цукор у крові. Ось чому полуницю особливо радять вживати тим, хто має проблеми з вагою. Нещодавно з’явилася так звана полунична дієта. Її прихильники стверджують, що за тиждень такого харчування можна запросто скинути 3-4 зайві кілограми. Однак більше тижня такої дієти дотримуватися не варто, оскільки вона не є раціонально збалансованою, а отже, за тривалого застосування несе певний ризик для організму.