Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Про консультацію, діагностику та операцію


17.07.2019

Стереотипи про гінекологічні огляди, діагностику та лікування жіночих захворювань розвінчує акушер-гінеколог, репродуктолог медичного центру «Боголюби» Євгенія Щепко.

Не бійтеся операції!  Бійтеся її не зробити і затягнути час!
Нерідко буває, що до нас звертаються пацієнтки зі скаргами на порушення менструального циклу, болі, кровотечі та інше. Вони обходили багато лікарів, але їм нічого не допомогло. У такому разі є підстави вважати, що ці жінки просто зверталися не до тих лікарів, тобто таких, які не володіють хірургічними методами лікування. Ймовірно, лікар звик призначати «схеми лікування», настої трав тощо. Звісно, це працює на первинних етапах захворювання. Але у разі, коли є чіткі симптоми захворювання, а призначене лікування не допомагає, я би не радила пацієнткам затримуватися у такого лікаря. Так, жінки неохоче звертаються до гінекологів-хірургів, бо бояться операцій. Але насправді боятися треба не операції, а того, що ви її так довго відтягуєте!
Пацієнти люблять «спостерігати» за поліпами, фіброміомами великих розмірів (понад 2 см) тощо. Деякі проводять велику кількість УЗД, заміряючи їхні розміри. Якщо діагноз поставлено правильно, то нікуди ні поліп, ні вузол (великих розмірів) не зникне, не «розсмокчеться». Не витрачайте свій час та кошти марно!
Коли пацієнтка звертається до гінеколога-хірурга у запущеному стані, доводиться мати справу із видаленням дуже великих пухлин, іноді вони досягають розміру футбольного м’яча. І це стається тільки тому, що пацієнтка та її попередній лікар кілька років «спостерігали», скажімо, за фіброматозним вузлом.
У більшості випадків пацієнток треба оперувати негайно, адже є високий ризик переродження пухлини у злоякісне захворювання. Немає сенсу відтягувати операцію, адже її все одно не оминути. І краще її зробити раніше, у молодшому віці, коли організм міцніший і менше супутніх захворювань, ніж у запущеному стані. Пам’ятайте: боятися треба не операції, а того, що ви нічого не робите, а час іде!
 
Консультуйтеся у трьох лікарів!
Я би хотіла звернути увагу пацієнтів на те, що вони роблять неправильно, коли консультуються тільки в одного лікаря. Навіть якщо це друг сім’ї, його вам хтось порадив або це надзвичайно добра людина! Кожен може помилятися, це людський фактор.
Тому найкраще консультуватися навіть не у двох, а у трьох різних лікарів. Тоді є висока ймовірність, що один лікар порадить якусь чудову «схему» медикаментозного лікування, другий – запропонує хірургічне, а третій – володітиме і першим, і другим методом. Це потрібно для того, щоб ви достеменно з’ясували свій діагноз, а лікарі не призначили хибного лікування. Якщо вас проконсультує три різні лікарі – ви однозначно знайдете правильне рішення і не будете затягувати із лікуванням!
 
Остерігайтеся гіпердіагностики!
Дуже часто до нас звертаються пацієнти, яким неправильно або недоступно пояснили їхній діагноз, направили на енну кількість аналізів та обстежень, які насправді у даному випадку не були потрібними. У такому разі варто змінити лікаря, тому що мова йде про гіпердіагностику. Це травмує людину, відриває її від звичного способу життя, змушує жити від циклу до циклу, від аналізу до аналізу, а окрім того, вимагає чималих фінансових затрат.
Нерідко до нас звертаються пацієнтки, які проходять огляд гінеколога раз на три місяці, коли у цьому немає жодної потреби. Якщо скарг немає, менструації регулярні, результати мазків у нормі – достатньо один раз на рік відвідувати гінеколога. Якщо є кровотечі, пухлина у животі, різке зменшення або збільшення ваги, болі внизу живота, кров'янисті виділення після статевого акту, затяжна менструація тощо – тоді негайно йдіть до лікаря!
 
Огляду на гінекологічному кріслі замало!
При щорічному профогляді жінок обов’язковим є гінекологічний огляд на кріслі, мазки на флору (вони допомагають виявити генітальні інфекції, як трихомонада, гарднерелла, грибки тощо), цитологічний мазок (мазок на атипові клітини, що допомагає виявити передракові або ракові процеси), а також УЗД матки і додатків. Якщо ніяких відхилень не виявлено, цієї діагностики достатньо.
Також ми рекомендуємо раз на рік здавати кров на маркери гепатитів, сифіліс, ВІЛ. Тому що ми усі ведемо активний спосіб життя, спілкуємося з іншими людьми, отримуємо косметологічні та інші процедури, тому ризикуємо інфікуватися. Окрім того, підвищує ризик інфікування часта зміна статевих партнерів. Тому аналізи на сифіліс, ВІЛ, маркери гепатитів треба обов'язково здавати раз на рік!
Частіше здавати ці аналізи немає сенсу. Адже у разі, якщо були статеві зносини чи якась маніпуляція, скажімо, місяць тому, аналізи можуть не показати наявність інфекції у крові. Результат буде видно через три-шість місяців.
 
Мали «випадковий» секс – мерщій до гінеколога!
Якщо ви підозрюєте, що могли інфікуватися захворюваннями, що передаються статевим шляхом, наприклад, якщо мали випадковий незахищений статевий акт, варто негайно звернутися до гінеколога. У такому разі лікар може призначати профілактичний протизапальний курс лікування, який попередить розвиток захворювання. Немає нічого поганого у тому, щоб звернутися до лікаря у такій ситуації! Краще своєчасно вжити профілактичних заходів, ніж прийти до лікаря через місяць із неприємними симптомами і вираженим захворюванням.