Поточний № 4 (1431)

01.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Про потенціал альтернативних шляхів експорту агропродукції


18.07.2023

За відсутності можливості експорту української сільгосппродукції Чорним морем, Україна зможе забезпечувати світ сільгоспродукцією за допомогою альтернативних шляхів. На цьому під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ наголосив народний депутат та член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.
«В загальному, якщо навіть по Чорному морю не буде можливості взагалі експортувати, то ми точно зможемо 3,7-3,8 млн. тонн забезпечувати світ сільгосппродукцією», – пояснив він.
Дмитро Соломчук зазначив, що протягом цього року наростити експорт альтернативними шляхами можливо до 4,5 млн. тонн. Утім, за словами депутата, враховуючи кількість продукції, яку вирощують українські аграрії, цей об’єм недостатній.
«Альтернативними шляхами, через сухі порти, якщо врахувати контейнерні поставки, поставки зерновими вагонами, поставки вантажівками, поставки малими суднами по Дунаю, якщо домовимося про перевантаження в Румунії малих кораблів на великі, на рейки, щоб вони не заходили в порт Констанца і не затягувався час, то можна наростити орієнтовно в цьому році до 4,5 млн тонн. Але це також мало, адже враховуючи, скільки наші аграрії вирощують, нам для України, для стабільного експорту потрібно 6 млн тонн. Для цього також дуже було б добре, якщо б європейські країни допомогли розблокувати вільні поставки, вільний транзит через Польщу та інші країни. Тому що зараз, на жаль, там пропускають дуже маленький об’єм», – пояснив Дмитро Соломчук.