Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Про Восьме диво світу і не тільки


10.11.2022

Помідори вирощую вже не одне десятиліття. Тож за цей час в моїй колекції назбиралося вже близько сотні різноманітних сортів. І це ж, як вважаю, – найкращих. Серед них – високі і низенькі, великі  і маленькі, за кольором – від чорних і до білих, а за смаком – від звичайних і аж до найсолодших  і, без перебільшення, – найсмачніших! При цьому я також постійно стежу за новинками селекцій і щороку пробую для себе все нові і нові сорти. 
САМЕ про останні, найсмачніші сорти помідорів з моєї колекції, я й хочу повести мову.
Вже кілька років неперевершеним «королем» моєї дачної ділянки є сорт Солодощі Вірджинії. Він є одним з найпопулярніших сортів у США: середньоранній, плоди плоско-округлі, золотисто-жовті з червоною «шапочкою», полосами і дивним рум’янцем, вагою до 800 грамів, до того ж дуже солодкі і надзвичайно смачні. Сорт рідкісний. До речі, ці помідори – неперевершений варіант для «золотого» томатного соку, а також для салатів. Словом, це неабияка знахідка для гурманів. Знаю, що не один десяток дачників уже встигли випробувати цей сорт на своїх грядках і дати найвищу оцінку.
Такий же за своїми смаковими якостями й інший сорт, вихідець також зі США, Зірка Техасу. 
Це теж рідкісний середньостиглий, високоврожайний сорт. Висота куща, як і в попередньому випадку, півтора метра, а плоди – плоскоокруглі, жовто-рожевого кольору, вагою до 700 грамів. 
До речі, вони м’ясисті, дуже смачні і красиві, а в смаку присутні фруктові нотки. Не виключено, що, вперше попробувавши помідори цього сорту, городники нададуть перевагу саме йому. По собі знаю!
Хоча не факт. Комусь припаде до смаку  сорт Медовий спас. Він дійсно медовий зі своїм неперевершеним, дуже солодким смаком! Це – середньостиглий, урожайний сорт з висотою куща до півтора метра. Плоди серцевидні, помаранчево-медового кольору, м’ясисті, малонасіннєві, вагою 200-600 грамів. Вони відмінно підходять як для свіжого вживання, так і для приготування соків, соусів. А безумовною перевагою цього сорту є стійкість до спеки, інших несприятливих погодних умов, а також гарна транспортабельність та тривалий термін зберігання.
Не залишаться байдужими городники й до інших сортів помідорів, виростивши їх на своїх ділянках. Передусім, це сорти Загадка природи, Гігант-бегемот, Лакі Крос, Стен Лей, Гавайський ананас, Рожевий мед. Усі вони великоплідні, із середньою вагою до пів кілограма кожен, які відзначаються також неперевершеним смаком.
Але серед дачників є і любителі невеличких помідорчиків (до 60-80 грамів) із солодким і ароматним смаком. Це саме для них будуть помідори сорту Вернісаж (жовтий, рожевий і червоний). Їхні кольори говорять самі за себе, а смак та аромат, як і в їхніх великоплідних «родичів», теж неперевершені. 
До речі, томатна серія Вернісаж – переможці багатьох томатних фестивалів у США. Вони дуже популярні не лише в США, а і в багатьох інших країнах світу.
З Китаю «приїхав» до України і такий сорт помідорів, як Тайванська богиня. 60-грамові плоди цього високорослого середньо-стиглого помідора за формою схожі на фінік, дуже смачні, мають червоно-помаранчеве забарвлення. Рясно усипаний врожаєм кущ Тайванської богині приємно вабить зір на осінній помідорній грядці, а плодоносить він аж до самих заморозків.
Та коли вже зайшла мова про найсмачніші сорти помідорів, то тут неперевершеним буде сорт Здорове життя, який по праву займає чільне місце на моїй помідорній грядці. Це  ранній високорослий і надзвичайно продуктивний сорт, плоди вагою до 30-40 грамів, червоні, високої якості і неповторного смаку, багатогронові з 10-15 помідорів у кожному гроні. Це найсолодший з усіх чері-помідорів з найвищим вмістом вітамінів. І, як стверджують фахівці, цей сорт має підвищений вміст лікопину, який є протипухлинним засобом і називають його протираковим помідором.
Але окремої розповіді заслуговує сорт Восьме диво світу. Вирощуємо його вже декілька років і жодного разу не підвів, тож приємно ним задоволені. І є від чого:  плоди дуже красиві, круглі, червоні, вагою іноді й до кілограма, стійкі до фітофтори, а врожайність – до 15-20 кілограмів з куща. Але особливо хочеться відзначити їхні незвичайні смакові якості: вони заслуговують найвищої оцінки. З усіх помідорів, які я вирощував, у них найсмачніші плоди. Смачніших не куштував! Незважаючи на велетенську вагу, плоди не тріскаються, довго висять на кущі, не втрачаючи своїх смакових та лікувальних властивостей. Саджати можна як у теплиці, так і у відкритий ґрунт. Цей новий сорт стійкий до хвороб, плоди мають  ще й лікувальні властивості: їх можна їсти людям, які мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом,  бо містять багато каротину, інших корисних речовин, які  сприятливо впливають на печінку і покращують обмін речовин в організмі, підвищують рівень гемоглобіну. Сорт також багатий на бета-каротин, який запобігає ранньому старінню та знижує ризик серцево-судинних захворювань. Помідори цього сорту ідеальні для салатів, а смак томатного соку з них просто неперевершений!  Без перебільшення, цей сорт – справжнє диво! 
Влітку ми зібрали чималу кількість насіння цього сорту, тому маємо можливість безкоштовно поділитися з городниками, читачами газети «Сільські новини». Отож надішлю потроху зерняток усім, хто вкладе у лист підписаний конверт із марками та надішле мені за адресою: 
Сенчуку А.І., вул. М. Небаби, 100, кв. 27, м. Чернігів-5, 14005,
і буду щиро радий, якщо й на вашому городі чи дачній ділянці влітку з’явиться Восьме диво світу. 
Анатолій СЕНЧУК.
м. Чернігів.