Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Пробуджує світло


05.12.2018

Літературно-мистецька вітальня «Живе слово», яка діє при Районній дитячій бібліотеці, представила старшокласникам ЗСШ №2 (директор Світлана Каліберда) відому письменницю Ольгу Рєпіну. Особисто для мене це було вже третє спілкування з Ольгою Геннадіївною, яка зачарувала мене ще з першої нашої зустрічі. Це творча особистість, яка постійно розвиває грані свого таланту. Її інтереси не обмежуються письменством, вона ще художник, пише картини, на жаль, тільки для себе, поки що ніде їх не виставляє.

Ольга Рєпіна – практикуючий психолог, і тому її твори несуть в собі психоаналіз професіонала. Її книги – це прорив нашої Дніпропетровщини на світову літературну вершину, це якісно новий погляд на проблеми сьогодення, які пані Ольга вміє так донести до читача, що не можна відірватися від сторінок книги, не дочитавши її до кінця.
Повість «Світло не в моєму вікні» я прочитала за одну ніч. І для мене це була не чергова розповідь про важкого підлітка, а пробудження «світла» в моїй душу. Зовсім по-іншому стали сприйматися якісь життєві негаразди. Автор проглядає крізь написані рядки як Особистість не байдужа до чужого горя, її душа пропускає через себе сенсожиттєві рефлексії і намагається дати відповідь на всі «чому». Ольга Рєпіна член НСПУ, НСЖУ, Всеукраїнського Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва.  Вона не тільки письменник, а й літературний критик, арт-критик. Ольга Геннадіївна – автор 75 наукових публікацій, вона автор та співавтор багатьох підручників та посібників. Вона лауреат багатьох премій, серед них Всеукраїнська літературна премія ім. Олександри Кравченко (2016); Всеукраїнський літературний конкурс В. Дроцика (2016); літературна премія ім. Валер’яна Підмогильного (2017); міжнародна літературна премія ім. Григорія Сковороди (2018); міжнародний конкурс «Корнійчуковська премія»  (2018).
Вважаю, що зустріч пані Ольги з нашими читачами не промайне безслідно, а буде стимулювати їх до самовиховання та самовдосконалення. Адже її творчість невід’ємна від духовності і має дуже великий позитивний вплив на свідомість підлітків. 
Рєпіна-письменниця не тільки створює літературні образи та сюжети, а й сукупність певних характеристик сучасного суспільства, які однозначно добре впливають на розвиток особистості дитини.
Хочу порадувати шанувальників друкованого слова, що наша бібліотека має книги Ольги Рєпіної  з її автографом «Світло не в моєму вікні», «Убити Антиципатора» та «Наш засіб Макропулоса». 
Декілька слів хочу сказати про книгу «Убити Антиципатора»: хто пройшов Майдан, хто відстоював своє право на Гідність та Свободу високо оцінить цей роман, бо він саме про них, про любов, про те, що ми повинні бути чесними, насамперед, самі перед собою. Вміти зробити свій вибір і в любові, і в життєвих ситуаціях, і… «вижити» після зради. Кожен обирає свій шлях. Головне – залишитися Людиною…
«Наш засіб Макропулоса» – книга літературно-критичних статей перш за все для підлітків і молоді, щоб вони мали собі такий собі навігатор у морі сучасної української літератури.
Книги - це той ковток чистого повітря, який допомагає нам креативно мислити і йти вперед, а книги високоінтелектуальні, такі як у Ольги Рєпіної допомагають ще й психоаналізу особистості, дають змогу краще зрозуміти себе і оточуючих, це чесна розмова автора з підлітком, яка дає поштовх по-іншому поглянути на свої проблеми і знайти їм достойне рішення.
Тетяна РУХЛІНСЬКА, 
заступник директора 
по роботі з дітьми КЗ ДЦРБ. 
м. Підгородне, 
Дніпропетровська область.