Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Прощена неділя та Великий піст


14.03.2013

Напередодні Великого посту перед усіма нами відкривається велика можливість покаяння. Прощена неділя дає можливість пробачити один одному наші взаємні провини. А якщо образа була велика, кажіть: «Бог пробачить». Цього дня людям слід пригадати всі образи, спричинені іншим, і вибачитися за них від щирого серця. Попросити пробачення за все скоєне. За традицією просять вибачення і у покійних.

Великий піст готовить християн до гідної зустрічі свята Воскресіння Христова (Пасхи). Він починається за сім тижнів до Пасхи і складається з чотиридесятниці – сорока днів – і Страсної седмиці – тижня перед самою Пасхою.
Чотиридесятниця встановлена на честь сорокаденного посту Спасителя, а Страсна седмиця – на згадку останніх днів земного життя, страждань, смерті і погребання Христа. Загальна тривалість Великого посту разом зі Страсною седмицею - 48 днів. Піст, або говіння, - це відмова не тільки від певної їжі, але й від усіх шкідливих звичок і веселощів. Це – час каяття, роздумів і молитви. Протягом усього Великого посту християнська церква закликає віруючих утримуватися від вживання м’яса, молока, яєць і риби, в тому числі в складі різних страв. Риба дозволяється лише на свята Благовіщення і Входу Господнього в Єрусалим.
У 2013 році початок Великого посту припадає на 18 березня.