Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Прості кроки для попередження раку


17.05.2012

Кілька десятиліть тому дослідники вважали, що більшою мірою рак викликається спадковістю. На сьогодні доведено, що «провина» генів складає лише 5%. Після вивчення півмільйона історій хвороб людей по всьому світу, вчені з американського Інституту дослідження раку зробили висновок, що СПОСІБ ЖИТТЯ є основною причиною раку та багатьох, пов’язаних із ним захворювань.
Вживання тютюну і куріння становить такий самий ризик розвитку раку, як неправильне харчування та ожиріння – майже по 30%, тобто 60% ракових захворювань пов’язані із способом життя. А сидячий спосіб життя додає ще 5% ризику. Інші 35% можуть бути віднесені до десятків інших ризиків, таких як професійні ризики, спадковість, віруси, алкоголь та забруднюючі речовини. Натомість харчування і фізична активність є ключами до зниження ризику захворювання на рак.

ОСЬ ДЕЯКІ КРОКИ В ПРАВИЛЬНОМУ НАПРЯМКУ:
10 тисяч кроків в день. Підтримання нормальної ваги і регулярної фізичної активності протягом всього життя може бути найбільш важливим способом захисту від раку. І не лише. Це дасть змогу також захиститись від інших серйозних захворювань, таких як серцево-судинних та діабету. Лікарі рекомендують 10.000 кроків або 30 хвилин ходьби на день.
Справжні продукти для справжніх результатів. Продукти з високим вмістом калорій та низьким вмістом поживних речовин, зокрема, з високим ступенем переробки, солодких напоїв, підвищують ризик деяких видів раку, пов’язаних із надмірною вагою і ожирінням. Деякі низькоенергетичні продукти, наприклад, некрохмалисті овочі, фрукти і цільне зерно можуть захистити від раку ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу та шлунка.
Страви із риби. Вживайте більше страв із риби. Замініть червоне м’ясо на пісну птицю, рибу і боби в якості основних джерел білка.
Вага солі. Граничне споживання солі – 5 грамів (1 неповна чайна ложка) на добу. Уважно читайте етикетки і обирайте продукти з низьким вмістом солі, а не ставайте жертвою реклами, де вказано про те, що цей продукт призначений для «здорового харчування».
Обмежте червоне. Обмежте споживання червоного м’яса до двох разів на тиждень і намагайтеся уникати оброблених м’ясних виробів, копченостей, які містять багато нітратів. Кожна зайва унція збільшує ризик раку на 15 відсотків.

Оксана СКИТАЛІНСЬКА , лікар-дієтолог.