Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Проти жука - без “хімії”


18.07.2012

На своїй дачній ділянці я вирощую картоплю екологічно чисту, не застосовуючи хімічних засобів у боротьбі з колорадським жуком. Клопоту, звичайно, багато, але результат того вартий.
Наприкінці березня - початку квітня висаджую добре пророслі, загартовані бульби. Під час садіння в кожну ямку кладу пригорщу перегною або компосту, жменю попелу та пучку лушпиння цибулі, яке збираю упродовж року (це ще й добрий засіб від дротяника!).
Картопля зійшла… Тут і починаються наймарудніші клопоти: потрібно своєчасно знищувати яйцекладки колорадського жука, щоб з них не встигли вилупитись ненажерливі личинки. Тож щоразу, коли заходжу на ділянку, старанно оглядаю кущики. Зішкрібаю з кожного листочка жовті кульки. Листочки з яйцекладками не обриваю, аби не зашкодити рослині.
Після цього рано-вранці, по росі, кожен кущик окремо обсипаю попелом (краще просіяним). Через тиждень операцію повторюю, але вже намагаюсь, щоб попіл потрапляв і всередину кущика, і на нижній бік листочків, куди жук відкладає яйця. Звичайно, це треба робити не в дощову погоду, бо краплі води все змиють. Хоч і в такому випадку користь буде чимала, адже рослини одержать чудове калійне добриво.
Після цього замочую у відрі чи будь-якому іншому посуді лушпиння цибулі, полин, деревій (свіжу або суху траву). Через кілька днів це кип‘ячу. А потім нехай кілька днів настоюється. Настій проціджую, додаю води (чим концентрованіший розчин, тим краще) і обприскую ним картоплю і помідори.
Що цей засіб якоюсь мірою відлякує колорадського жука, переконалась випадково. Коли кілька років тому висадила розсаду помідорів задовго до того, як зійшла картопля, і жуки почали об‘їдати її листя. Обробити було нічим. І тут я згадала про залишки відвару цибулі, якими фарбувала крашанки. Трохи розбавила його водою і рясно побризкала помідори. Після цього жуки до рослин і не наближались.
Обробка картоплі попелом, відваром цибулі допомогла: личинки з‘являлися лише на окремих кущах. Протягом усього сезону я ретельно оглядала кущі, зішкрібала яйцекладки, струшувала личинки у відро, куди наливала трохи води і гасу або столову ложку кухонної солі. Отрутохімікатів не застосовувала. Урожай бульб і томатів був хороший. Звичайно, таке можливе лише на невеликих ділянках. Але, вважаю, якби кожен з нас боровся всіма можливими засобами з колорадським жуком, то його б ставало все менше.

Марія ЧЕРНЕЦЬКА,
городник-аматор.