Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Процедура реєстрації земельної ділянки,


06.02.2014

Шановна редакціє! Маю Державний акт на землю у своєму рідному селі, але мої сусіди сказали, що без кадастрового номера моя земля не дістанеться ні дітям, ні онукам. І при бажанні не зможу її продати. Чи правда це? Мені вже 77 років і треба все встигнути зробити. Порадьте, чи варто мені хвилюватись?
Лідія Кушнір, Павлоградський район, Дніпропетровська область.

Шановна пані Лідіє! Ваші сусіди мають рацію, оскільки з 1 січня 2013 року земельне законодавство України зазнало значних змін (у тому числі і процедура реєстрації земельних ділянок та прав на них).
Якщо до цього часу реєстрацію земельних ділянок та прав на них здійснювала одна установа – Управління земельних ресурсів, то тепер дві: Держземагентство здійснює реєстрацію земельних ділянок як об’єктів права у Кадастровому реєстрі України, а Міністерство юстиції здійснює реєстрацію прав на ці земельні ділянки у Реєстрі прав на нерухоме майно.
Обидва реєстри запроваджено нещодавно і, якщо ви є власником земельної ділянки, то змушені будете вчиняти певні дії, щоб зареєструвати свою земельну ділянку та своє право на неї у вищезазначених реєстрах, бо у іншому випадку ви не зможете:
продати, подарувати, обміняти земельну ділянку;
прийняти земельну ділянку у спадок;
передати земельну ділянку іншій особі в оренду або на правах емфітевзису, суперфіцію;
встановити щодо земельної ділянки земельний сервітут;
отримати кредит під заставу земельної ділянки.
Відповідно до законодавства, виключно після державної реєстрації права власності на земельну ділянку та внесення відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, власник земельної ділянки може вчиняти щодо неї дії, які підлягають нотаріальному оформленню.
У цій статті розглянемо випадок, коли фізична особа має акт на право власності на земельну ділянку, наданий до 2003 року, у якому не зазначено кадастровий номер земельної ділянки.
Для довідки:
Кадастровий номер земельної ділянки - індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування (ст.1 ЗУ «Про Державний земельний кадастр»).
У разі, якщо Ви маєте державний акт на право власності на земельну ділянку, але цій ділянці не присвоєний кадастровий номер, це означає, що відомості про таку земельну ділянку не внесені до Державного земельного кадастру.

Важливо!
Навіть без здійснення державної реєстрації земельної ділянки і внесення відомостей до Державного земельного кадастру, а також без здійснення державної реєстрації права власності на земельну ділянку та внесення відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, ваше право власності на земельну ділянку, що посвідчене державним актом, у жодному разі не припиняється, воно охороняється державою у повному обсязі. Ви маєте право без проведення будь-яких додаткових дій використовувати ділянку за цільовим призначенням, визначеним у державному акті.

Якщо у вас є необхідність вчинити із власною земельною ділянкою нотаріальні дії, то ви повинні здійснити нижчеописані КРОКИ для здійснення державної реєстрації цієї земельної ділянки і внесення відомостей до Державного земельного кадастру, а також для державної реєстрації права власності на земельну ділянку та внесення відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Для цього необхідно:
КРОК 1
Замовити у землевпорядної організації виготовлення технічної документації з встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
Щоб знайти таку організацію, можна:
звернутися до сусідів чи знайомих, які вже оформили документи на землю, та запитати їх , яка організація це робила;
звернутися до місцевої ради – як правило, на її території працюють декілька землевпорядних організацій;
здійснити пошук в мережі Інтернет.

Увага!
Виконавцем робіт у обраній вами землевпорядній організації може бути лише особа, що має сертифікат інженера-землевпорядника. Перелік таких осіб розміщений на офіційному сайті Держземагентства за адресою: http://www.dazru.gov.ua (підрозділ «Державний реєстр сертифікованих інженерів-землевпорядників» розділу «Ліцензування та сертифікація»). Без наявності такого сертифікату у виконавця робіт технічна документація буде вважатись недійсною і державну реєстрацію земельної ділянки здійснено не буде.

Важливо знати!
Складання технічної документації із землеустрою передбачає, що інженер-землевпорядник має визначити точні межі земельної ділянки, їх геодезичні координати та скласти кадастровий план земельної ділянки. При потребі землевпорядник відновить межові знаки. Це необхідно для того, щоб внести відомості про вашу земельну ділянку до Державного земельного кадастру. У подальшому це дозволить державним органам при потребі відновлювати межі вашої ділянки і краще захистити ваше право на землю. Технічна документація буде виконана у паперовому форматі та у форматі електронного файлу (xml-файл).

КРОК 2
Домовтесь із землевпорядною організацією про вартість, строки виконання робіт та укладіть відповідний договір. Будьте уважні при укладенні договору! Обов’язково повністю прочитайте проект договору, а якщо якісь із його умов вам незрозумілі - зверніться по допомогу до юристів.
Зверніть увагу на обсяг робіт, який передбачається у договорі. Так, у договорі ви можете передбачити, що державну реєстрацію земельної ділянки буде здійснювати організація, яка виготовлюватиме технічну документацію, або ж ви особисто.
Зверніть увагу на те, щоб у договорі були вказані конкретні терміни виконання робіт. Строк виконання робіт згідно з законодавством не може перевищувати 6 місяців.
Зразок договору ви можете знайти на сайті Земельного порталу України (ZEM.ua).

КРОК 3
Землевпорядна організація має виконати геодезичні роботи і розробити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки у строки, встановлені договором. Межі земельної ділянки при потребі мають бути закріплені межовими знаками встановленого зразка. Технічна документація має бути складена у паперовій формі та у формі електронного документа.

Увага!
Вимагайте від землевпорядної організації надання вам примірника виготовленої землевпорядної документації у паперовій формі. У разі виникнення спору щодо меж земельної ділянки у суді вона буде слугувати доказом.

КРОК 4
Вам слід особисто звернутися до державного кадастрового реєстратора у територіальному органі Держземагентства України із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки. До цього органу може звертатись землевпорядна організація, що здійснювала виготовлення технічної документації, якщо такі умови передбачено договором.
Якщо ви особисто звертаєтесь із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки, до неї додаються:
копія документа, що посвідчує особу;
копія довідки про присвоєння ідентифікаційного коду;
розроблена технічна документація із землеустрою у паперовому форматі та у форматі електронного файлу (xml-файл);
документ, що підтверджує оплату послуг з державної реєстрації земельної ділянки.
Якщо із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки звертається землевпорядна організація, до неї, крім зазначених вище документів, також додається копія документа, що посвідчує повноваження діяти від вашого імені (договір, довіреність).

КРОК 5
Подана вами заява протягом 14 днів розглядається державним кадастровим реєстратором територіального органу Держземагентства, за наслідком чого у разі, якщо подані документи складені правильно, а межі вашої ділянки не порушують меж уже зареєстрованих ділянок, державний кадастровий реєстратор реєструє вашу земельну ділянку, присвоює їй кадастровий номер, вносить відповідні відомості до Державного земельного кадастру і видає вам Витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку із зазначенням у ньому кадастрового номера.

КРОК 6
Якщо ви вже є власником земельної ділянки, вам ще раз доведеться здійснити державну реєстрацію свого права власності на цю земельну ділянку, але вже у новому Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.
Відомості у цей реєстр можна внести тільки після здійснення державної реєстрації земельної ділянки у Кадастровому реєстрі і присвоєння їй кадастрового номера.
Отже, отримавши витяг із Державного земельного кадастру, слід звернутися до Реєстраційної служби відповідного територіального підрозділу Міністерства юстиції України за місцезнаходженням земельної ділянки із заявою про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку.
До заяви додаються:
заява про державну реєстрацію,
копія документа, що посвідчує особу;
копія довідки про присвоєння ідентифікаційного коду;
документ, що підтверджує внесення плати за надання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно,
документ про сплату державного мита,
оригінал державного акта на право власності на земельну ділянку,
витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

КРОК 7
Подана вами заява протягом 14 днів розглядається державним реєстратором, за наслідком чого у разі, якщо подані документи складені правильно, здійснюється державна реєстрація права власності на земельну ділянку та внесення відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а вам видається Витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Розмір плати за надання інформації з Реєстру у формі витягу складає 120 грн.
З цього часу ваше право власності на земельну ділянку зареєстровано державою, і ви можете вчиняти щодо своєї земельної ділянки будь-які нотаріальні дії.

Юридичну консультацію з питань, пов’язаних із земельними правовідносинами, ви можете отримати у спеціалістів Громадської організації «Громадська платформа по впровадженню земельної реформи у Дніпропетровській області» за адресою: Дніпропетровськ, вул. Комсомольська №52, оф.448, тел.(056) 732-41-53, 767-50-04.
Інформація підготовлена юристом-консультантом Ларисою Василенко в рамках реалізації проекту «Створення мережі правової підтримки сільського населення в галузі земельних відносин», що фінансується USAID та стала можливою завдяки підтримки американського народу.