Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Провінційні «гоп-стопи»


12.03.2012

Співробітники міліції одержали оперативну інформацію, що у райцентрі Врадіївка з‘явилась злочинна група, члени якої займаються «гоп-стопами» - так на жаргоні називають вуличні пограбування. Оперативники почали перевіряти підозрілий контингент. Вони ретельно збирали інформацію серед раніше засуджених, наркоманів, місцевих п‘яничок, і таки вирахували до того невловимих грабіжників.
За підозрою у скоєнні злочинів правоохоронці затримали раніше судимих жителів села Сирове Врадіївського району Михайла Л., 1984 р.н. і Едуарда С., 1984 р.н. Затримані, маючи певний кримінальний досвід першої відсидки, пред‘явлені звинувачення у вуличних пограбуваннях не визнавали, адже свідків нічних нападів не було, а жертви «гоп-стопів», як стверджували затримані, могли і помилятись, добре не роздивившись нападників у темряві. Але проти результатів експертизи і речових доказів зловмисники не мали вагомих аргументів, тож розповіли слідчим про скоєні злочини.

ПОВЕРНУВШИСЬ з місць позбавлення волі, молодики не працювали, а гроші на горілку та розваги були потрібні, тож вирішили грабувати нічних перехожих, які поспішали темними вулицями у своїх справах. Вночі біля залізничної станції вони й «випасали» свої жертви. Для нападів «герої» обирали, як правило, літніх людей, які проводжали на потяг своїх близьких. Немолоді пізні перехожі не могли чинити нападникам гідний опір, на що й розраховували нахабні молодики. Зустрівши людину у темному провулку, грабіжники забирали у неї гроші й цінні речі. А щоб жертва мовчала, приставляли їй до горла гострого ножа і залякували: «Підеш до ментів із заявою – виріжемо всю сім‘ю!» І залякані люди мовчали, бо боялись звернутись за допомогою до міліції.
На нічний «промисел» молодики йшли, як правило, напідпитку, добряче хильнувши оковитої для хоробрості. Одного вечора вони перестріли жінку, але грошей у неї не виявилось. Перелякана жертва запропонувала нападникам піти до неї додому за грошима, але ті не погодились і зникли у темряві ночі. У однієї пенсіонерки, погрожуючи ножем, зловмисники відібрали велосипед. Але в ході слідства вдалось з‘ясувати, що нічні грабіжники раніше скоїли більш серйозний злочин – вони вбили і пограбували літнього підприємця, який тримав кіоск на залізничному вокзалі. Тієї ночі зловмисники зайшли у палатку до підприємця, щоб відібрати цінності. Але підприємець, незважаючи на погорози, почав затято захищати своє майно, за що й поплатився життям. Розлючені нападники завдали власнику кіоску кілька ножових поранень, від яких той і помер. Убивці забрали з палатки телевізор, інший крам та й пішли. Пізніше слідчі вилучили телевізор у одного з нападників як речовий доказ скоєння злочину. Жахливим є і те, що Едуард С. зняв з убитого зимове взуття і ходив у ньому аж до арешту. Суд визначив зловмисникам покарання у вигляді тривалих термінів позбавлення волі.

Юрій ХІЛЬ.  Миколаївська область.