Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Псоріаз: хвороба з багатьма невідомими


08.11.2018

Попри те, що псоріаз – досить поширене захворювання, причини його появи залишаються досі до кінця не з’ясованими. Так само неможливо спрогнозувати розвиток хвороби. Не існує й універсальних ліків, які стовідсотково допоможуть. Однак ремісії можливо досягнути! Як це зробити, розповідає дерматовенеролог МЦ «Боголюби» Борис МІНДЮК.

– Звідки береться псоріаз? Чому він розвивається?
– Достеменно причин виникнення псоріазу ми не знаємо. Чому? Тому що це поліетіологічне захворювання, тобто його явної першопричини, як-то наприклад в якогось інфекційного захворювання, у псоріазу немає. Механізм розвитку відомий, так званий патогенез – що відбувається в організмі під час захворювання, а причин може бути безліч. 
Можна говорити, що передумовою розвитку псоріазу є аутоімунні процеси в організмі, коли, простими словами кажучи, сам організм починає «погано ставитися» до своєї шкіри та суглобів. Але це тільки одна з теорій. 
– Які люди у групі ризику?
– Виокремленої групи ризику також немає. Відомо, що схильність до псоріазу передається по спадковості. Зауважу: не саме захворювання, а схильність до нього. Однак псоріаз може виникнути і в людини, родичі якої не мали такого захворювання. Треба сказати, що останнім часом псоріаз дуже помолодів. Раніше його діагностували переважно у людей літнього віку, а зараз дедалі частіше у молоді.  
– Які фактори можуть спровокувати розвиток псоріазу? І як він розвивається?
– Є багато факторів, що можуть спровокувати початок чи загострення псоріазу – починаючи від окремих медикаментів, бактерій та грибків і закінчуючи косметичними засобами. Але є  два  фактори, які майже гарантовано приводять  до загострення. Це стрес і алкоголь. 
Захворювання може починатися по-різному. У когось може з’явитися одна псоріатична бляшка (якщо вона, скажімо, на волосистій частині голови, людина про хворобу може навіть не здогадуватися, бо фізично цього не відчуває). А у когось можуть з’явитись одразу множинні висипання. 
Псоріаз – це  захворювання, спрогнозувати розвиток якого неможливо: може початися гостро, а може – з однієї бляшки. Може початися з однієї бляшки і більше не поширюватися упродовж всього життя, а деколи через короткий час призвести до інвалідності, коли внаслідок ураження суглобів людина втратить можливість ходити. І знову ж таки спрогнозувати розвиток ускладнень неможливо:  ураження суглобів може не бути, або воно може відбутися через 10 років після початку захворювання, а при агресивних формах псоріазу суглоби можуть уражатися одразу. 
– Що порадите робити людині, якщо вона помітила у себе на шкірі утворення, схоже на псоріаз?
– Обов’язково звернутися до спеціаліста. Однозначно! Чому – поясню на прикладі: на волосиситій частині голови може бути як себорейний дерматит (пов’язаний з неправильною робою сальних залоз), так і псоріаз. Відрізнити зможе дерматолог. Додаткової діагностики та аналізів практично не потрібно: для встановлення діагнозу огляду лікаря та проведення декількох діагностичних тестів цілком достатньо. Лікування псоріазу краще починати одразу після виявлення, тому що неможливо спрогнозувати, як хвороба протікатиме далі.  
– Чи можливо таке, що якесь шкірне захворювання переросте у псоріаз?
– Ні, це неможливо. Один процес не може трансформуватися в інший. 
– Як лікують псоріаз і чи добре він піддається лікуванню?
– Як я пояснюю своїм пацієнтам, досягнути повного одужання на сьогоднішній день ми не можемо. Але можна досягти ремісії! Методів і засобів лікування псоріазу сотні, однак універсальних ліків не існує: кожному допомагає своє. Зазвичай загострення усувається достатньо легко, а подальше лікування (людині із псоріазом треба лікуватися ледь не постійно) підбирається індивідуально. Йдеться про прийом медикаментів, зовнішню (мазеву) терапію, фізіотерапію, санаторно-курортне лікування. 
– Наскільки реально при псоріазі досягнути тривалої ремісії ?
– Так, це можливо, але індивідуально. Той, хто стежить за своїм здоров’ям, намагається уникати стресів, регулярно проходить санаторно-курортне лікування, правильно харчується, не вживає алкоголю, має вагомі підстави для тривалої ремісії і життя з відносно чистою шкірою. Людям із псоріазом у жодному разі не можна нехтувати фізіотерапією і санаторно-курортним лікуванням. Вони дійсно дають позитивний результат на перебіг захворювання. 
Інна СЕМЕНЮК, Волинська область.