Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Райська насолода і … “ліки”


08.08.2013

Ці, такі звичні для нас фрукти - яблука, містять багато вітамінів, але головне їх багатство - антиоксиданти. А за вмістом цих речовин яблука посідають лідируючі позиції серед інших фруктів. І, що дуже важливо, на відміну від вітамінів антиоксиданти не руйнуються при зберіганні.

ЯБЛУКА корисні для зубів, шкіри, травлення, при розладах шлунку, анемії, слабкості, дизентерії (встановлено, що сік антонівських яблук знищує мікроби, які викликають дизентерію). Їх радять вживати також при хворобах серця, ревматизмі, проблемах із зором, раку й подагрі - як сирими, так і печеними, у вигляді соку, як інгредієнт різних страв. Вони підвищують стійкість організму й до дії радіації.
Тим, хто страждає від гіпертонії, потрібно щоранку з'їдати хоч одне кисло-солодке яблуко або випивати 1/2 склянки соку із зелених яблук за годину до їди.
Ці фрукти славляться не лише лікувальними властивостями. Вважається, що найкраща дієта для стрункості - це впродовж кількох днів їсти печені яблука з кефіром. При цьому буде і навантаження на шлунок невелике, і токсини з організму виводяться. При ожирінні роблять суміші соків: яблучний сік - 100 мл, динний - 50 мл, томатний - 5 мл, лимонний - 25 мл.
А ось інформація для курців: завдяки антиоксидантам яблука здатні частково компенсувати шкоду від тютюну.
Але, як кажуть, яблуко від яблука різниться, тобто, важливо підібрати сорт. Наприклад, при захворюваннях нирок, печінки і серцево-судинних хворобах краще вживати солодкі сорти яблук, при ожирінні, діабеті - кислі. На думку багатьох фахівців, зелені плоди корисніші за червоні - в них міститься більше цінних речовин, до того ж вони не викликають алергії, їх можна вживати навіть маленьким дітям і вагітним жінкам.
Проте, яблука корисні не всім. У сирому вигляді їх небажано їсти людям з виразковою хворобою шлунку, особливо 12-перстної кишки, оскільки кислота, що міститься в плодах, подразнюватиме хвору слизову оболонку. Хоча одне яблучко після їжі не зашкодить.