Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Рекордний урожай Покровщини


01.08.2014

У ТОВ «Зоря» Покровського району справили обжинки. Вагомим видався урожай ранніх зернових, з чим хліборобів щиро привітали голова райдержадміністрації Олександр Кузьменко, голова районної ради Ольга Ковнір. Вони також повідомили, що за врожайністю (понад 40 центнерів з гектара) Покровщина вийшла серед інших районів області на першу сходинку. А товариство «Україна» (керівник Олег Пучка) встановило своєрідний рекорд, зібравши зернових по 62 центнери на круг.

УЖЕ традиційно головним розпорядником свята в Гаврилівці був виконавчий директор, він же й головний технолог полів Микола Михайлюк. Тож спочатку запропонував подивитися відзнятий відеофільм про цьогорічні жнива. Присутні на святі оплесками зустрічали хвилюючі сюжети збирання: косовицю пшениць найсучаснішими імпортними комбайнами, перевезення хліба з полів на токи, лущіння стерні відразу після обмолоту врожаю та закладання його на зберігання. А ще оператор-аматор акцентував увагу на обличчях земляків-хліборобів – вони аж сяяли, припорошені врожайним пилом. Селяни за всіх часів раділи гарному врожаю.
Микола Іванович зробив і підсумкову доповідь, вручив героям жнив премії, а учасники своєї художньої самодіяльності дарували їм пісні:

– По-перше, я щиро вітаю всіх із завершенням збирання хліба. Попрацювали ми на славу. Згідно з робочим планом урожай виростили на площі 1990 гектарів, з яких 1800 - озима пшениця, 150 - ярий та 40 - озимий ячмінь. Валовий збір становить 11532 тонни зерна при середній урожайності 58 центнерів з гектара. Озима пшениця дала по 60 центнерів, озимий ячмінь – по 51,5, яровий – по 35 центнерів на круг.
Серед колективів тракторних бригад такі результати: найвищий урожай пшениці зібрано в другій бригаді – з площі 820 гектарів намолочено 5515 тонн, або по 57,3 центнера на круг. У першій бригаді отримано по 53,9 ц/га. Таким чином, перше місце посіла друга бригада (бригадир Олександр Васильович Горбань, агроном Микола Григорович Загорулько, слюсар-наладчик Микола Франсович Лось, обліковець-заправник Тетяна Володимирівна Бечко.
Друге місце в першої бригади (бригадир Олександр Анатолійович Малега, агроном Сергій Іванович Тимченко, обліковець-заправник Любов Іванівна Моргуль).
Безперебійно працювали на перевезенні зерна від комбайнів Анатолій Олексійович Яценко, Віктор Григорович Яровий, Анатолій Михайлович Сподін, Валерій Олександрович Сажнєв, Олег Вікторович Варава.
Паралельно проводили підбір та заготівлю соломи для потреб господарства та пайовиків. Тут добре потрудилися Григорій Олексійович Білик, Андрій Олександрович Томанов, Сергій Павлович Моргуль, Олег Вікторович Круть, Андрій Володимирович Артеменко, Руслан Вікторович Сидоренко, Іван Іванович Безкоровайний.
Успішне проведення збиральної кампанії було б неможливе без механізаторів, задіяних на підготовці ґрунту та сівбі зернових. А це Микола Віталійович Левицький, Петро Григорович Круголь, Микола Миколайович Говоруха, Віктор Миколайович Комеристий, Анатолій Іванович Гаркуша, Роман Павлович Ступка, Сергій Петрович Бейко, Микола Михайлович Михайлюк, Віктор Іванович Сергієнко та інші.
Завдяки старанній роботі завідуючим мехтоками та працівникам токів у нас не було жодних перебоїв на жнивах. Чітко діяв весь жнивний конвеєр. Добросовісно трудилися Едуард Валерійович Слободян, Лідія Борисівна Жмурко, Ольга Миколаївна Гуль, Дмитро Васильович Срібняник, Сергій Анатолійович Невеселий, Тетяна Іванівна Касяненко, а також водії, які вчасно забезпечували роботу токів: Віктор Іванович Божко, Григорій Іванович Бечко, Володимир Миколайович Шевченко, Леонід Григорович Рябка.
Перший цьогорічний хліборобський рубіж ми взяли успішно. Щире всім вам спасибі. А попереду другий не менш важливий рубіж – збирання соняшнику, кукурудзи, сівба озимини на площі 2000 гектарів. Тож нема коли розслаблятися. Добра вам і миру!
Як же вдалося зорянцям виростити такий урожай. Коментар з цього приводу генерального директора ТОВ «Зоря» Анатолія Давидовича Пучки:

– Не хочу бути оригінальним, але вкотре скажу – кожну роботу треба робити так, щоб самому було приємно потім отримувати результати. Особливо це стосується землеробства. На жаль, можливості українських чорноземів значно більші, ніж ми маємо на сьогодні. Ми в себе в районі на базі господарств «Україна», «Дібрівське», «Зоря» ще десять років тому запровадили парову систему обробітку землі, як це споконвіку робили наші діди й прадіди. Правда, вдосконалювали з урахуванням нових можливостей, а саме: застосували нову високопродуктивну техніку, нові сорти пшениць, а також багато чого іншого. Всі названі господарства з року в рік нарощують виробництво не тільки хлібів, але й соняшнику. І все це завдяки тому самому паруванню. Для нашої технології немає в повному смислі цього поняття родючих чи неродючих років. Врожаї завжди стабільні. Коли б таким чином господарювали по всій Україні, то ми б мали вже давно стомільйонні збори врожаю.
– Знаю, що у вашому господарстві регулярно платять зарплату, справно розраховуються за користування паями із селянами. Ви вирішуєте і ряд соціальних питань для земляків.
– Якби ми цього не робили, села занепали б. Ні в державного, ні в місцевого бюджетів нема для цього достатніх коштів. От ми й підставляємо плече. Свого часу зробили капітальний ремонт дитячого садочка, утримуємо сільський будинок культури, допомагаємо місцевій школі немалими коштами на ремонти (замінили 148 вікон на пластикові), збудували сільський стадіон з усією необхідною начинкою, робимо капітальний ремонт медичної амбулаторії. А восени на Покрову відкриємо в Гаврилівці церкву для наших парафіян. І це далеко не весь перелік того, що робить товариство. Головне, що люди задоволені тим, що живуть повноцінним життям, а не животіють.
– Спасибі. Дай, Боже, вам і надалі жити і творити добро!

Олександр СВЯТИНА.
с. Гаврилівка,  Покровський район,  Дніпропетровська область.
На знімках.

Генеральний директор ТОВ «Зоря» А. Пучка. З підсумковою доповіддю виступає М. Михайлюк. Тріо комбайнерів Володимир Зайцев, Іван Гелетій,
Володимир Сенільнік після нагородження.