Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Рецепт схуднення - порожній холодильник!


29.01.2011

Володимир Літвінчук за фахом - технік-механік. Але життя змусило чоловіка опанувати премудрості фітотерапії. Тепер 61-річний локачанин - досвідчений травознай. Чоловік підбирає лікувальні чаї не лише родичам, а й знайомим, які частенько звертаються за порадою.

УСЕ почалося далекого 1982 року, коли у Володимира виникли проблеми зі здоров’ям. Звичайнісінький грип дав ускладнення на серце. Лікуючи серце аптечними препаратами, молодик «посадив» шлунок. І тоді вирішив більше не експериментувати з пігулками.
- Зацікавився лікарськими рослинами, читав спеціальну літературу. Потім порадився з терапевтом і почав пити збір із семи трав. Кинув пити й курити. Через півтора року позбавився від надокучливого болю і в серці, і в шлунку, - пригадує Володимир.
Відтоді чоловік почав збирати й заготовляти лікарські рослини. Постійно передплачує спеціалізовані журнали і газети, поповнює особистий рукописний рецептурник.
- Нині медичні препарати дорогі, а природа дає нам натуральні ліки, без побічних ефектів, - переконаний співрозмовник.
Володимир Літвінчук не приховує особливих секретів заготівлі сировини. Каже, що кожна рослина має свій час дозрівання і важливо його не проґавити. Тому трави господар збирає сам, а от дружина відповідає за технологічний бік справи. Її завдання - висушити сировину, посортувати і підписати.
Ми поцікавилися у пана Володимира, що треба їсти й пити, аби не захворіти на грип? Відповідь вразила:
- У щоденному меню мають бути сало, цибуля і часник. Ці натуральні продукти зміцнять ваш імунітет. Не варто ігнорувати квашену капусту. Раджу пити чай із листків малини, смородини, брусниці. Добре пити і теплі компоти з цими ягодами, перетертими з цукром. Якщо у хату все-таки проникла інфекція, виженіть її простим способом: наріжте на тарілки цибулю й часник і розставте по кутках кімнат. Дешево та надійно!
Пан Володимир застерігає молодих мам, аби не годували діток генномодифікованими продуктами. Купуючи малюкам смаколики, не полінуйтеся прочитати, з чого їх виготовлено. Бо часто у яскравих привабливих обгортках заховано шкідливі для дитячого організму продукти. Це стосується чіпсів, сухариків, жуйок, імпортних льодяників на паличках.
- Ліпше привчайте синів і доньок до гарбузової каші з пшоном, вівсянки з сухофруктами. Замість газованих напоїв запропонуйте узвар із сухофруктів або ж давно забуту «хамулу». Готують її так: у вишневий компот, що кипить, додати розведене в холодній воді борошно. Заварили - і відставляйте з вогню, - повчає співрозмовник.
Пан Літвінчук категорично проти моди на памперси. Каже, що це досягнення цивілізації тільки шкодить здоров’ю дітей.
- Звісно, памперси стають у пригоді, коли вирушаєте з малюком у дорогу або ж гуляєте на вулиці. Але якщо мами змінюють памперс і не дають шкірі дихати, це неприпустимо! Невже так важко випрати пелюшку? Тим паче, що тепер майже в кожній хаті є пралька-автомат! - обурюється Володимир.
Фітотерапевт-любитель радить дотримуватися посту, адже це тільки на користь людському організму. Мовляв, квашена капуста, бочкові огірки та помідори допомагають звільнитися від шлаків. А рецепт схуднення від Володимира Літвінчука доволі простий. Це - порожній холодильник!

Оксана ЮРКОВА. 
Волинська область.

Травознай поділився із читачами СН деякими доступними рецептами

Якщо у вашого малюка виявили глисти, спробуйте позбутися їх за допомогою березового дьогтю (його продають в аптеках). Крапельку дьогтю капнути на 1 ч. ложку меду і з’їсти. Не зашкодить такий компрес на пуп: прикласти до тільця порізанaі часник та цибульку, накрити марлею і прикріпити харчовою плівкою. Глисти вийдуть з калом. 
Від проносу дітки охоче п’ють відвар рису, приправлений... какао. На 5 ст. ложок води узяти 1 ст. ложку промитого рису, дрібку какао (щоб відвар став коричневим). Дуже вередливим можна підсолодити ванільним цукром.
Надокучливий кашель можна вилікувати молоком. У склянку кип’яченого молока всипати 1 ч. ложку насіння кропу і проварити на малому вогні 3-4 хвилини. Бажано давати дитині перед сном.
Позбутися гаймориту допоможуть каштани. З коричневих достиглих каштанів вистругати свічечки, підігріти у теплій воді й вставити у носові проходи. Перед процедурою бажано зробити інгаляцію.