Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Рецепти десертних страв


07.07.2021

СМАЧНЕ ДОПОВНЕННЯ ДО ВАШОГО ЗИМОВОГО РАЦІОНУ
«Холодне» варення з аґрусу
1 кг аґрусу, 1-2 апельсини, 1-1,3 кг цукру.  Аґрус і апельсини подрібнити за допомогою міксера або пропустивши через м’ясорубку. Додати цукор і добре розмішати до його розчинення. Варення розкласти у банки і закрити поліетиленовими кришками.
Мармелад із чорної смородини
7 склянок смородини, 3 склянки води, 9 склянок цукру.  Смородину перебрати, помити і обсушити, залити водою і поставити на вогонь. Щойно закипить – зняти пінку і додати 3 склянки цукру, перемішати. Закипить вдруге – знову зняти пінку і додати ще 3 склянки цукру. Закипить втретє – знову зняти пінку й додати решту цукру. Дати покипіти 1-2 хвилини, постійно знімаючи пінку. Розкласти в гарячі банки, не знімаючи з вогню, і закатати. 
Малиновий сироп
Частина соку на 1,5 частини цукру. Розім’яті ягоди засипати невеликою кількістю цукру і залишити на 1-2 доби у теплому приміщенні до початку слабкого шумування. Відтиснути сік через подвійний шар марлі, додати решту цукру і поставити сироп на вогонь. Як тільки закипить, зняти, зібрати піну і розлити в підготовлені чисті нагріті пляшки або баночки. Сироп може зберігатися кілька років у темному приміщенні.
Компот із малини
700 г малини, 300 г цукру, 300 мл води. 
Воду закип’ятити з цукром, остудити і процідити. Залити цим сиропом промиті ягоди і поставити на 3 години в холодильник. Обережно злити сік, що виділився, ягоди перекласти в сухі банки. Сік довести до кипіння і залити ним ягоди. Стерилізувати: банки 0,5 л - 10 хвилин, літрові - 15 хв.
Малинове повидло
Ягоди перебрати, розім’яти. Отриману масу протерти крізь сито для видалення насіння, викласти в миску, додати на кожний кілограм ягід по 600 г цукру.  Варити спочатку на помірному, а потім на слабкому вогні, постійно помішуючи, до готовності. Готове повидло зняти з вогню,  гарячим розкласти в банки і герметично закрити.
Варення-п’ятихвилинка
1 кг малини пересипати цукром (1 кг) і дати постояти 3-5 год. до появи соку. Поставити миску на вогонь і довести масу до кипіння, обережно помішуючи. Кип’ятити 5 хв., відразу ж розлити в стерильні банки, закупорити. 
Желе з малини 
1 кг малини, 1,25 кг цукру, 0,5 л води. 
Малину залити водою і кип’ятити 15 хв. Потім відвар процідити крізь марлю, додати в нього цукор і варити, помішуючи, 40-50 хв. (поки крапля соку на холодній тарілці не буде розтікатися).  Гаряче желе розлити в банки. 
Варення з шовковиці
Плоди миють, дають воді стекти, поміщають в емальований тазик, заливають гарячим (80°) цукровим сиропом, приготовленим з розрахунку 1,2 кг цукру та 400 г води на 1 кг ягід.
Варять на слабкому вогні 5 хв. і охолоджують. Другий раз варять 8-10 хв. і знову охолоджують. Втретє уварюють, додаючи 2-3 г  лимонної кислоти на 1 кг шовковиці.
Готове варення гарячим розливають у нагріті сухі банки, накривають прокип’яченими кришками, герметично закупорюють, перевертають вниз шийкою і охолоджують.
Желе з шовковиці
Щоб приготувати сік, ягоди шовковиці миють, подрібнюють. Нагрівають на слабкому вогні, поки не почне виділятися сік, накривають ємність кришкою і тушкують ягоди протягом 10 хв. Потім вичавлюють сік, додають желатин, доводять до кипіння на сильному вогні, постійно помішуючи. Далі треба всипати цукор, знову довести суміш до кипіння і, продовжуючи помішувати, варити впродовж хвилини. Зняти суміш з вогню, швидко зняти піну і гарячим розлити желе в підготовлені банки, закатати і стерилізувати банки 5-6 хвилин.