Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Рівні можливості не на словах, а на ділі


29.11.2012

У 1992 році на завершення Десятиріччя інвалідів, що проводилося Організацією Об'єднаних Націй (з 1983 по 1992), Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів.

ПІЗНІШЕ Генеральна Асамблея закликала держави-члени ООН проводити заходи на вшанування Дня, щоб посилити і розвинути інтеграцію осіб з інвалідністю у життя суспільства. 
Головні цілі, заради яких цей день було проголошено, це - цілковите та рівне дотримання прав людини й активність інвалідів у громадському житті.
На жаль, поки що не можна стверджувати, що у нашій країні робиться достатньо, щоб наші земляки з обмеженими можливостями регулярно не стикалися з усілякими незручностями і труднощами. Далеко не всі керівники поспішають приймати на роботу інвалідів, хоча законодавець передбачив певні пільги для таких роботодавців. Про те, що у громадських місцях часто відсутні пандуси-підйомники, а іноді перейти вулицю для інваліда й зовсім неможливо - лінії міської залізниці або трамвайні колії перетворюються на держкордон часів «залізної завіси». А якщо придивитися до медичного устаткування, милиць або паличок, на які небезпечно спиратися, колясок, для приведення у рух яких потрібна справді неймовірна сила, то стає зрозуміло: шлях від декларацій до реального вирішення проблем людей з обмеженими можливостями Україна має пройти ще чималий!
Проте, дорогу здолає той, хто крокує. Незабаром 3 грудня - сміливо, товариші, у ногу, проблеми здолаємо у дорозі. Треба лише вірити та діяти.

Підготував Ярослав ШЛАПАК (УКРІНФОРМ).