Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Різдво Христове


05.01.2012

7 січня християни східного обряду відзначають одне з найголовніших свят року - Різдво Христове. У цей світлий день можна отримати прощення у Бога та в інших людей і поділитися любов’ю з рідними та близькими.
За вченням церкви, Свято Різдва символізує примирення людини з Богом. Різдво провіщає спокутний подвиг Христа і оновлення людської природи, ураженої гріхопадінням прародителів.

Згідно з євангельським переказом, коли римський імператор Август, який правив Іудеєю, оголосив перепис населення, і кожен мав записатися саме там, звідки був родом, - праведний Йосип відправився з нареченою йому Пресвятою Дівою Марією до свого рідного Віфлеєму.
Місто було переповнене юрмами людей, і, оскільки для подружжя не знайшлося місця у заїжджому дворі, Йосип і Марія знайшли притулок у печері, куди заганяли домашніх тварин. У цій стайні і народився Спаситель. Немовля Богородиця поклала в ясла.
Першими поклонитися Богові прийшли пастухи, яких сповістив Янгол. Услід за ними прийшли волхви (східні мудреці-язичники), які дізналися про диво за появою на небі незвичайної зірки. Ця зірка привела волхвів до місця народження Ісуса і тому іменується Віфлеємською.
Народження Ісуса цього дня славлять Українські православні церкви, Єрусалимська, Російська, Сербська і Грузинська православні церкви, стародавні монастирі на Афоні, а також деякі церкви східних обрядів - греко-католики, Вірменська апостольська церква і коптська церква. Представники інших численних православних церков (зокрема, у Греції, Румунії, Болгарії) та християнських конфесій, а також католики усього світу святкують Різдво за григоріанським календарем - 25 грудня.
Перший день Різдва знаменує завершення 40-денного Пилипівського посту. На Святвечір за столом збиралися з традиційною кутею і 12 пісними стравами, а 7 січня віруючі розговляються, тобто їдять молочні та м’ясні страви. Власне, до цього свята в кожному господарстві раніше кололи свиней, щоб наготувати різноманітних м’ясних страв.
З цього ж дня починаються і традиційні різдвяні гуляння, фестивалі вертепів, фольклорні дійства, які триватимуть до Водохреща (19 січня).
Невід’ємним атрибутом святкування Різдва в Україні є колядки, в яких прославляється новонароджений Христос. Колядники йдуть від будинку до будинку, сповіщаючи благу вістку - народження Божого Дитяти. У відповідь колядники отримують подарунки: пиріжки, солодощі, цукерки та гроші. За святковим столом збирається вся родина, вітаючись словами: “Христос народився! Славімо його!”
Як правило, цього дня ходять один до одного в гості, щоправда, до обіду сусідів та родичів намагаються не відвідувати, особливо це стосується жіночої статі. Вважається, що якщо першою у хату зайде жінка чи дівчина, то вона неодмінно “принесе лихо”. Натомість перший гість – хлопець вважається хорошою прикметою.
На час, коли ми тепер святкуємо Різдво Христове, колись, ще до християнства на Україні припадало свято зимового повороту сонця. Це був час ворожіння на майбутній рік. А тому і зараз ми маємо в різдвяних звичаях цілу низку дохристиянських елементів, що мали своїм призначенням накликати добрий врожай у наступному році, багатство і добробут у дім господаря, щасливі лови для мисливця, весілля для дівчини та щасливу мандрівку для парубка. Усі стихійні сили природи умиротворяються та закликаються, щоб не діяли на шкоду людям і худобі.
Про все це співається в колядках, що були відомі далеко ще до початку християнських часів на Україні. Це виявляється і у звичайних обрядах, як ось: дванадцять полін, дванадцять святвечерніх страв, закликання на вечерю мороза, вовка, чорної бурі та злих вітрів, дідух на покутті, сіно на столі.
Всі ці рухи, дії і слова, що на перший погляд не мають ніякого значення в житті людини, віють на серце кожного з нас чаром рідної стихії і є для душі живущим бальзамом, який сповнює її могутньою силою.
За часів існування Радянського Союзу Різдво офіційно не святкували в Україні. Натомість комуністична партія намагалася замінити його святом Нового року. Але люди не забули власні традиції. Після набуття статусу незалежної країни в 1991 році в Україні розпочали святкувати Різдво також офіційно.
В Україні існує багато різдвяних традицій. Вони різняться залежно від регіонів. У більшості з них люди напередодні Різдва влаштовують так званий “Вертеп” (з давньогрецької - печера). Це сцени з біблійних розповідей про народження Ісуса. Вони показують маленького Ісуса в яслах, Марію, волхвів, що принесли дари, та зірку над Віфлеємом. Вертепи влаштовують у громадських місцях, зазвичай біля або всередині церков. Вночі всередині вертепів ставлять свічки для того, щоб люди, що прийшли на нічну службу, могли все бачити.
Переддень Різдва в Україні називають Святвечором, або Святою вечерею. Люди зазвичай готують смачні страви на цей вечір, встановлюють та прикрашають ялинку в оселях. У деяких регіонах Західної України існує традиція прикрашати стіл дідухом, снопом пшениці або вівса спеціальної форми: з чотирма ногами та великою кількістю вузлів, що символізує добробут на наступний рік.

Українські колядки
Добрий вечір тобі
Добрий вечір тобі, пане господарю, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.
Застеляйте столи, та все килимами, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.
Та кладіть калачі з ярої пшениці, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.
Бо прийдуть до тебе три празники в гості, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.
А перший же празник: Рождество Христове, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.
А другий же празник: Святого Василя, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.
А третій же празник: Святе Водохреща, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.
Нова радість стала
Нова радість стала, яка не бувала:
Над вертепом звізда ясна у весь світ засіяла. (2)
Де Христос родився, з Діви воплотився,
Як чоловік пеленами убого повився. (2)
Пастушки з ягнятком перед тим дитятком
На колінці припадають, Царя-бога вихваляють. (2)
Ой ти Царю, Царю, Небесний Владарю,
Даруй літа щасливії цьому дому й господарю. (2)
Даруй господарю, даруй господині,
Даруй літа щасливії нашій славній Україні! (2)
***
Хай смачна кутя удасться,
Хай в сім’ї панує щастя,
Щоб весела коляда
Мир вам в хату принесла.
Щоб співали рано півні,
Щоб велися в хаті гривні,
Щоб весело і багато
Провели Різдвяне свято!
Мир і щастя вашій хаті,
Щоб були ви всі багаті.
Христос рождається!