Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

різдвяна кухня від 05.01.2012


05.01.2012

Грибна солянка зі свіжою капустою. З перших страв на Святвечір готують або капусняк, або солянку зі свіжою капустою. Пропонуємо вам спробувати другий варіант.
Візьміть 12 сухих грибів, капустину (600-800 г), 70 г моркви, 1 корінь петрушки, 100-150 г цибулі, 3 солоних огірка, 3 ст. ложки томату-пюре, 10 ч. ложок олії, 2 ч. ложки цукру, 3 ч. ложки оцту, 2 ч. ложки сухарів, скибочка лимона, 1-2 маслини, сіль.
Гриби замочити і відварити в підсоленій воді, вийняти з бульйону, нарізати скибочками, злегка обсмажити в олії. Свіжу капусту нашаткувати, покласти в каструлю, влити трохи бульйону, додати оцет, олію, томат-пюре і тушкувати, періодично помішуючи. Коріння петрушки і моркви нарізати соломкою, додати цибулю і пасерувати в олії. Потім ці овочі з'єднати з капустою, додати огірки, очищені від насіння і нарізані соломкою або ромбиками, сіль, перець і знову тушкувати. На сковороду, змащену олією, укласти ряд тушкованої капусти, зверху покласти ряд грибів і закрити шаром тушкованої капусти, посипати сухарями і запекти в духовці. При подачі солянку полити олією і посипати дрібно нарізаною зеленню.
Смажена картопляна бабка. 1 кг картоплі, 3 ст. ложки олії, перець, сіль.
Картоплю почистити, натерти на крупній тертці, посолити, поперчити, перемішати. У глибокій сковороді розігріти олію, викласти підготовлену картоплю, розрівняти і смажити, не перемішуючи. Як тільки картопля підрум'яниться знизу, зменшити вогонь, накрити сковорідку кришкою і витримати так 10-15 хв., щоб вона спеклася одним коржем. Потім за допомогою тарілки перевернути її на другий бік і продовжувати смажити, поки корж не підрум'яниться знизу. Подавати як самостійну страву або гарнір.
Заливне з овочів. Така страва не тільки дуже корисна і смачна - вона стане прикрасою святкового столу.
Вам знадобляться: цибулина, морквина, цвітна капуста, кабачок, гриби, перець солодкий, помідор, зелень, желатин.
Усі овочі (крім цибулі) помити, почистити, порізати (морквину можна квіточками або зірочками). У киплячу воду кинути сіль за смаком і цибулину. Далі - морквина, цвітна капуста, гриби, солодкий перець, кабачок. Важливо стежити, щоб овочі не переварилися. Для цього варимо не більше 5-7 хв. Гарячий овочевий бульйон (можна приготувати також і рибний) зливаємо і розчиняємо в ньому желатин (15 г на 400 мл води). Овочі викладаємо в салатницю шарами. Помідори і зелень кладемо сирими. Заливаємо ледь теплим бульйоном і в холодильник. Через 2-3 год. заливне готове.
Січеники з гороху. Заздалегідь замочений горох відварити, протерти через сито. Перемішати з густою манною кашею, додати дрібно порізану підсмажену цибулю. Готову суміш заправити сирими яйцями, посолити, поперчити. Вироблені котлети обкачувати в сухарях і смажити до золотистого кольору.
Яблука, запечені з медом та горіхами. 1 кг яблук, 300 г меду, 10 г горіхів.
З промитих яблук видаліть серцевину. Яблука складіть в сотейник, отвори в них заповніть цукром, на дно налийте трохи води, запікати в духовці 15-20 хвилин. Смажені подрібнені горіхи змішайте з розігрітим медом і цією сумішшю залийте яблука.