Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Різдвяний стіл


04.01.2017

Пінгвіни і сніговики

4 варені яйця, 2 плавлених сирки, 2 зубчики часнику, варена морква, майонез за смаком, маслини, горошини перцю, листя салату.

Сирки і яйця натерти на дрібній тертці. Додати подрібнений часник, майонез, перемішати. З кожної маслини вирізати часточку, наповнити маслини яєчно-сирною масою, поставити один на одного і з’єднати зубочисткою. З моркви зробити дзьоб, майонезом намалювати очі. З решти маси можна сформувати «сніговиків», які встановити на галетне печиво. З горошин перцю зробити очі, з моркви - капелюхи, шарфи і носи. Розмістити фігурки на листі салату.

Скумбрія, запечена в духовці

400-500 г скумбрії, пучок зелені кропу і петрушки, 1/4 лимона, перець, сіль.

Почистити, вимити рибу, для начинки порубати дрібно кріп і петрушку, підсолити і поперчити зелень, руками пом’яти, щоб вона пустила сік. Рибу натерти перцем і сіллю зсередини і зовні, викласти всередину риби зелень і скибочки лимона, обернути скумбрію фольгою, викласти на деко в нагріту до 190 градусів духовку і запікати 30-40 хв. Подавати запечену у фользі скумбрію з відвареною картоплею, поливши соком лимона.

М’ясо, запечене із журавлиною

1,5 кг свинячого окосту, 250-300 г журавлини, 5-8 зубчиків часнику, сіль, перець, листя салату, зелень і овочі для прикраси.

Гострим ножем у м’ясі зробити надрізи. Часник очистити, нарізати пластинками, посолити і поперчити. Ягоди журавлини розділити на три рівні частини. Змішати частину журавлини з часником і акуратно вкласти в надрізи в м’ясі. З 2-ї частини ягід журавлини віджати сік, змастити ним нашпиговане м’ясо, посолити, поперчити з усіх боків і прибрати в холодильник на ніч для маринування. Дістати м’ясо з холодильника, загорнути у фольгу, викласти на деко і запікати в духовці протягом 1-1,5 год. при 180-200 градусах. Готове м’ясо вийняти з фольги, викласти на тарілку, вистелену листям салату. Подавати, прикрасивши зеленню і овочами.

Чорнослив з горіхами під соусом

500 г чорносливу без кісточок, 200 г очищених волоських горіхів,

300 г жирної сметани, цукор за смаком.

Горіхи трохи обсмажити на сухій сковороді на слабкому вогні. Чорнослив вимити, обсушити, з одного боку гострим ножем зробити надріз. Всередину вкласти по половинці волоського горіха. Якщо чорнослив твердий, попередньо замочити його в теплій воді на 20 хвилин. Для соусу в мисці збивати міксером сметану з цукром до отримання пишної маси. На дно креманок в один шар викласти 1/3 фаршированого горіхами чорносливу і залити 1/3 сметанним кремом. Таким же чином шарами викласти весь чорнослив, кожен шар рівномірно покриваючи кремом. Останній шар чорносливу полити кремом. Решту волоських горіхів порубати і посипати десерт. Поставити креманки з десертом в холодильник на 2-3 години.