Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Рокамболь - цибульо-часник


27.11.2014

РОКАМБОЛЬ, або цибуля причасникова (єгипетська цибуля, іспанський часник, цибульо-часник) родом із Середньої Азії, де він зустрічається навіть у дикій природі. Він природно зростає також в Іспанії і Єгипті. Сьогодні його культивують у Європі, на Північному Кавказі, у Китаї, Кореї і Японії. Особливо популярний рокамболь у середземноморських країнах. Почали вирощувати цей овоч і українські аматори незвичайних рослин.

ДОСТОЇНСТВА РОКАМБОЛЮ

Це чудова овочева культура. Вирощувати його вигідно та цікаво. Він невибагливий, хоча й прийшов з теплих земель. Добре зберігається, дуже врожайний: навіть невелика грядка дозволить повністю забезпечити родину цінною вітамінною продукцією на всю зиму. Рокамболь має гармонійний смак, стійкий аромат часнику й цибулі одночасно. Завдяки цим якостям він повноцінно заміняє й цибулю, і часник у багатьох стравах, надає їм особливого пікантного смаку. Крім того, рокамболь корисний людям, що страждають на захворювання шлунка, використовується в народній медицині як лікувальний засіб. Отже, рокамболь - багаторічна трав’яниста рослина з ознаками цибулі та часнику. Його стебло утворює міцну стрілку висотою до 1,5 м з гарним кулястим суцвіттям, кожне з яких складається з безлічі бузкових квіток, схожих на маленькі дзвіночки. Квітки стерильні, насіння не утворюють. У рокамболю цибулини діляться на зубки, але тільки на другому році зростання. Харчову цінність мають листя й цибулини. Листя цієї рослини багаті на вітаміни, вуглеводи, ефірні олії, білки, фітонциди, каротин, у них міститься в порівнянні з іншими видами цибуль дуже багато аскорбінової кислоти. За виглядом рокамболь схожий на цибулю-порей.

Цибулина, що ділиться на зубки, виростає при гарному догляді і родючому ґрунті більше 10 см у діаметрі та може важити до 250 г. На відміну від звичайного часнику, у рокамболю на дінці основної цибулини утворюються 10-15 цибулинок-дитинок, вагою 2-4 г.

ВИРОЩУВАННЯ

Вирощування рокамболю здійснюють як зубками, так і однозубками-дитинками. У перший рік великі цибулини, що виросли з дитинок або зубків, схожі на цибулину звичайної ріпчастої цибулі, на зубки вони не діляться. При посадці їх наступного року вони утворять дорослу цибулину, розділену на 5-7 зубків, що за виглядом нагадує звичайний часник.

Саджати рокамболь краще на сонячному місці в добре окультурений і вдобрений ґрунт. Сприятливі попередники - бобові, капуста, огірки, кабачки, вирощувані із застосуванням гною та компосту. Саджають яровий рокамболь зазвичай у вологий ґрунт рано навесні. Перед посадкою грядки необхідно прорихлити на глибину приблизно 20 см. Потрібно також внести в ґрунт перегній або перепрілий компост у кількості приблизно піввідра та по 2-3 склянки деревного попелу на кожний квадратний метр.

Матеріал для посадки готують за день до посадкових робіт. Якщо попадеться багатозубкова цибулина, то її потрібно від зайвої лушпайки очистити й розділити на зубки. На ніч замочити в слабкому розчині марганцівки.

Відстань між рядками - близько 25-30 см, а в ряді - 15-20 см. Глибина закладення - 9-10 см. Зубки великі можна саджати трохи рідше та глибше, ніж дрібні.

Для більшої врожайності треба замульчувати грядку перегноєм, компостом, торфом загальним шаром 1-3 см. Мульчуючий шар буде сприяти найкращому прогріванню ґрунту ранньою весною, не допустить утворення на поверхні ґрунту кірки, краще збереже вологу. Після того, як з’являться перші сходи, землю необхідно прорихлити. У цей час рокамболю потрібна достатня кількість вологи. Після поливу або дощу, коли трохи висохне верхній шар землі, її завжди рихлять. Якщо рослини починають виглядати слабкими, а листя - здобувати блідо-зелене забарвлення, потрібне підживлення.

Збирати цибулю потрібно при засиханні листя, що знаходиться знизу, і коли верхнє листя почне жовтіти й опускатися. З викопуванням затримуватися небажано, тому що покривні лусочки можуть почати руйнуватися, а цибулини при цьому розпадатися на дрібні зубки. Крім того, від цибулини легко відокремлюються переспілі дитинки, які потім важко знайти в землі. Також виникає велика небезпека зараження дінця цибулин різними гнилями.

Озимий рокамболь саджають, не замочуючи. Висаджують їх на глибину до 10 см, залишаючи між зубками відстань до 20 см. Для регіону з холодним кліматом грядку на зиму вкривають шаром мульчі, щоб уникнути ризику вимерзання. Після появи та формування сходів міжряддя акуратно рихлять. За необхідності можна дуже обережно прорихлити ґрунт і навколо стебла. Не слід скупитися на полив, особливо у спекотну погоду. Помічено: чим спекотнішим видалося літо, тим більш гострою буде цибуля. Необхідна їй і своєчасна прополка. Збирання озимого рокамболю можна виконувати вже в середині літа, тому що він дуже швидко дозріває. Готують рокамболь до зберігання і зберігають так само, як і звичайний часник. Не відрізняється він і способами вживання, а також смаковими якостями, з тією лише різницею, що він менш гострий.