Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Розсада картоплі із живців


12.05.2011

Для отримання розсади картоплі з живців, пагони довжиною 25-30 см і більше чистим гострим ножем відокремлюють від бульби на рівні поверхні ґрунту, потім нарізають на частини-відрізки з 2-3 листками. З одного пагона з 25-30 листками можна зробити 8-10 таких відрізків-живців.
Частини відділяються на відстані 2-3 мм нижче місця прикріплення листка. Нижній листок відрізка також обережно видаляють за допомогою ножа. Кращий час для заготівлі таких живців - вечір. Підготовлені живці садять у розсадний ящик, у який насипають 10-сантиметровий шар поживної суміші з городньої землі з перегноєм у рівних частинах. Висаджують рядковим способом з відстанню 4-5 см між рядами і 3-4 см між рослинами в ряду, заглиблюючи їх у ґрунт на 2 см. Після посадки поверхню ґрунту мульчують 5-міліметровим шаром чистого промитого піску, поливають з лійки. Ящики закривають склом і ставлять у затінку.
Далі треба постійно стежити, щоб земля в ящику не пересихала, але й не була занадто вологою. За належних умов вже через 10-15 днів живці нормально вкорінюються, про що свідчить те, що бруньки в пазухах листків починають рости. У цей час скло з ящика треба зняти, а сам ящик перенести на відкрите сонячне місце. Живці мають рости в розсаднику ще 10-15 днів, щоб коріння зміцніло. Потім молоді рослинки пересаджують у паперові стаканчики із грунтосумішшю. Через 5-6 днів їх підживлюють розчином добрив.
На постійне місце сильну, міцну розсаду картоплі висаджують у другій половині липня на відстані 50-60 см між рядами і 20-25 см у рядку. Подальший догляд полягає в підгортанні, підживленні, розпушуванні міжрядь і за потреби - додаткових поливах.