Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Розвиток кардіології свідчить про розвиток держави


22.12.2011

Директор Дніпропетровського обласного центру кардіології і кардіохірургії Юрій Григоренко не приховував задоволення від такого цінного (у прямому і переносному значенні цього слова) подарунка від губернатора Олександра Вілкула. Новий ангіограф став другим апаратом, завдяки якому вдвічі збільшиться можливість отримати висококваліфіковану допомогу пацієнтам із захворюваннями серця вже з наступного року. Вартість системи «Infinix» - більше 18 мільйонів гривень.

- Ця новітня установка дасть змогу досліджувати судини серця людей, які вже перенесли інфаркт або мають передінфарктний стан. І якщо цього року ми обстежили близько 1300 хворих, половина з яких потребують операційного втручання, то вже наступного зможемо охопити близько 2500 людей, - розповів Юрій Григоренко.
Гордістю центру є спеціальне відділення дитячої кардіохірургії. Окрім Дніпропетровська, подібні центри ще функціонують у Києві, Донецьку та Одесі. Кваліфіковані медики успішно оперують дітей з вродженими вадами серця. Таких щороку в області народжується від 300 до 400.
- Багатьом дітям було врятовано життя, - говорить завідувач відділення Олег Шашко. – Більше 130 операцій на сьогодні вже зроблено. А відділенню всього два роки.
У Дніпропетровському обласному центрі кардіології та кардіохірургії працює п‘ять відділень: кардіології, інтервенційної кардіології, кардіохірургії для дорослих, кардіохірургії для дітей, відділення анестезіології та інтенсивної терапії.
…На екрані монітора медики показали дві картинки. На першій – серцеві судини, одна з яких червона, інші - закупорені на 90 відсотків, товщиною з нитку. На другій відеокартинці – ті ж самі судини, тільки червоного кольору, однієї товщини. А стали вони такими після того, як в судину кардіохірурги вставили коронарний стенд, який дав змогу прибрати закупорку і налагодити кровообіг.
Дай Боже, вам здоров‘я і аби ваші серця не боліли!

Павло ЯКОВЕНКО. Фото автора.

На знімку: ангіограф «Filips» працює вже більше шести років. Завдяки цій установці зроблено понад 10 тисяч діагностичних процедур та операцій.