Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Рум‘янець року


26.05.2011

Саме так у народі називають перший літній місяць. У цю пору сад зачаровує своєю ще по-весняному свіжою зеленню, пахне жасмин, розпускає духмяні квіти липа, ще співають солов’ї… Така краса, що не можна передати словами. А для того, щоб сад і надалі радував око, доведеться про нього як слід подбати.
ЧЕРВЕНЬ - місяць активного росту плодових і ягідних рослин. У цей час вони особливо потребують поливу і поживних речовин. Якщо вистачає рослинам води, краще наливається, міцніше тримається зав’язь плодів на деревах і кущах. Зараз саме час плодові дерева і кущі полити і підживити.
Дуже добре дати рідке органічне підживлення, а ще краще “зелений гній” - по відру на кожний кущ чи дерево. Для цього нарізають траву і складають у бочку, приблизно на 1/2 - 2/3 об’єму, і заливають водою. Через тиждень вона почне бродити і з’явиться такий самий “аромат”, як від свіжого гною. Траву можна постійно додавати свіжу, а коричнево-зелену рідину використовувати для підживлення замість гноївки, розбавивши її 1:3. Ефект такий самий, зате немає небезпеки отримати кишкову інфекцію.
Молоді листочки, які згортаються на верхівках молодих пагонів, поява бурих, червонуватих, сірих плям на листі - сигнал неблагополуччя у саду. Він означає, що потрібно негайно вжити заходів боротьби із шкідниками, час рятувати врожай і самі рослини. У такому випадку доцільніше застосовувати комбіновані склади, що згубно діють одночасно на гусениць і кліщів, тлю, а також запобігають розвитку грибкових захворювань.
Найнебезпечніший для врожаю шкідник – яблунева плодожерка. У боротьбі з нею хороші результати дає обприскування дерев настоями гірчиці, полину гіркого, бадилля і пасинків томатів. Іноді у яблуні та інших деревних порід у цей період починає відмирати наземна частина, засихають гілки, відстає кора. Як правило, це пов’язано із зимовими ушкодженнями. Таке дерево можна відновити - деревину, що всохла, спиляти, а нове дерево сформувати на одному з найсильніших молодих пагонів, які виросли з бруньок.
У червні в дерев може починатися активний ріст кореневих паростків. Якщо їх своєчасно і правильно не видалити, згодом вони можуть перегнати в рості саме дерево і загубити його. Молоді паростки, які ще не здерев’яніли, потрібно видаляти біля кореня, але не секатором - це тільки активізує ріст паростків, а виламувати.
Мозаїчне жовто-зелене листя, що з’явилося на малині, - ознака вірусного захворювання. Уражених кущів доведеться позбутися. Якщо на молодих пагонах малини похилилися верхівки, значить, там поселилися личинки малинової мухи. Ці гілки доведеться вирізати біля самої землі й спалити.
У червні відбувається масове опадання зав’язі плодів - неминучий і природний біологічний процес. У першу чергу опадає зав’язь недорозвинута, пошкоджена шкідниками, але багато серед неї і здорової. Не можна залишати цю зав’язь під деревами і взагалі в саду. Потрібно також своєчасно прибирати падалицю.
На суничних грядках слід обрізати “вуса”. На ділянках розмноження розетки для кращого вкорінення необхідно пришпилити до землі й полити. Якщо для садіння використовуються вуса з плодоносної плантації, позначте найкращі кущики, поставте біля них кілочки, щоб потім брати посадковий матеріал з найцінніших рослин.
Коли збиратимете врожай цих прекрасних, ароматних дарів природи, перевірте, чи достатньо підстилки під кущами суниці, щоб уберегти ягоди від забруднення. Мульчування грунту не лише захищає ягоди від забруднення, а й зменшує ураження їх сірою гниллю. Найчастіше для мульчування використовують грубу тирсу. Грунт під нею залишається пухким, не так сильно випаровується волога, менш інтенсивно ростуть “вуса” і бур’яни. Однак варто враховувати, що тирса підкисляє грунт і поглинає азот, а також те, що в період утворення зав’язі й особливо дозрівання ягід обробіток грунту і поливання не проводять.