Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Рятуємо город від спеки


13.07.2016

Незвичайна спека обернулася для багатьох з нас важким випробуванням. Рослини теж чекають вашої допомоги. Щоб врятувати рослини від спеки, треба полити їх водою і притінити.

ДЛЯ ощадливого водопостачання практикують полив у борозни або лунки, безпосередньо під корінь, розпушують ґрунт, щоб він краще поглинав вологу і менше її віддавав. Чим більше в ґрунті пор, тим краще. Частина води, що надійшла з поливом, випаровується рослиною: це транспірація, а частина йде прямо з поверхні землі. Ці втрати зменшує мульчування (торф, сіно, трав’яна січка, тирса). Шар мульчуючого матеріалу не повинен бути товстим: 3-7 см, щоб не запрів і не горів.

Можна притінити рослини. Залежно від їхнього розміру й кількості використовують вербові гілочки, сітку від комах, імпровізовані ширми; головне, щоб тінь була ажурною, а прикриття не ускладнювало повітрообміну.

У дні нестерпної спеки здається: скільки не поливай, багато не буде. Але це не так. Один з мінусів рясного поливу - те, що він вимиває живильні речовини. Значить, що людина старанно лила воду, кабачки й огірки жодного разу не зав’янули, а потім листя зблідло, а плодоносіння майже припинилося - голод!

Друге - це утворення кірки. Особливо «забиває» землю потужний струмінь зі шлангу. Щоденні поливи невеликими дозами небажані, тому що рослини забирають спочатку воду з більш глибоких шарів, а ми її не заповнюємо, зволожуючи тільки верхній. Так ми стимулюємо розвиток молодих активних корінців близько до поверхні ґрунту, що може швидко пересихати. Через тиждень спеки в такому режимі можна виявити, що рослини в’януть без щоденного поливу, але ж ми самі в цьому винні. Полив у лунки по 3-5 літрів з наступним розпушуванням краще забезпечить вологою і зажадає менше зусиль.

Рослини в контейнерах доведеться поливати щодня. Варто дозволити земляній грудці висохнути, як вона починає пропускати воду, усмоктуючи тільки малу її частину. Відновити здатність ґрунту поглинати й утримувати воду після того, як він пересихав, набагато важче, ніж поливати вчасно. Допомогти позбутися щоденного поливу може установка піддона або резервуара, з якого вода повільно сочилася б (наприклад, фляга з-під води з підібраним за розміром отвором у кришці).

А як не згадати ще раз добрим словом полив крапельний, котрий ґрунт не вимиває від корисних солей, і на потрібну глибину може промочити, і утворенню кірки не сприяє. Готові поливні системи для городників дорогі, але умільці-конструктори виготовляють їх з підручних матеріалів.

Уже якщо під відкритим небом спека, то як вижити в теплиці й рослинам, і людям? Ледь одержавши дорогоцінну воду, листя й листочки її ретельно випаровують, створюючи навколо себе вологі тропіки. Як борються з перегрівами в теплицях у південних краях, де більше 30 у тіні - звичайне літо? Правильно, оббризкують покрівлю вапном (крейдою).

Звісно ж, використовують усі можливості для провітрювання. Знадобиться й вентилятор. У спекотних країнах застосовують навіть такі системи, у яких повітря проганяють через «мокру стінку».

Рух повітря забезпечити необхідно, тому що застійне вологе тепле повітря - справжній рай для багатьох шкідливих бактерій і грибів, годувати які в плани більшості з нас явно не входить.

Навіть прополка в таку погоду вимагає обережності. І мова не тільки про те, щоб зайвою ретельністю в польових роботах не довести себе до теплового удару. Треба на час відмовитися від усіх прийомів, якими можна травмувати корені, порушити їхній контакт із ґрунтом. Якщо пропущено момент для прополки дрібних бур’янів і вони вже майже зрівнялися з капустою й огірками, рішуче, одномоментне видалення «нахлібників» може нашкодити городнім рослинам, що вже звикли до їхнього захисту від сонця. Можна зрубати сапкою основну, загрозливу масу й залишити «огріхи», що дають невелику тінь.