Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Сад улітку


17.07.2014

У цей період одним з головних завдань є збереження вологи. Добре, коли дощів вистачає, але, якщо довго тримається суха погода і висока температура повітря, сад необхідно поливати. Хоча б один-два рази на місяць. Після поливу необхідно розпушити ґрунт і замульчувати пристовбурові кола.

Під 3-5-тирічні плодові дерева потрібно вилити не менш ніж 8 відер води, якщо дерева старші - 10-12 відер. Поливати необхідно по борозні, прокладеній по краю пристовбурового кола, ближче до кінців гілок крони. Саме у цих місцях розташовані найдрібніші всмоктуючі корінці.
У цей час рослини потребують також підживлення і боротьби зі шкідниками. Для підживлення дуже добре себе зарекомендували суперфосфат, аміачна селітра і хлористий калій. Оптимальними нормами вважається розчини - 15-20 грамів добрива на відро води.
Яблунева плодожерка - найнебезпечніший шкідник плодів яблуні та груші. Уражені, вони заражаються плодовою гниллю. Для боротьби з яблуневою плодожеркою необхідно проводити регулярне збирання падалиці і видаляти її з саду з гусеницями, що знаходяться всередині плодів. У кінці липня – на початку серпня на штамби накладають ловильні пояси з мішковини або обгорткового паперу. Після збирання врожаю пояси знімають, гусінь знищують.
Найнебезпечніший для саду ворог - мінуюча міль. Збільшення кількості молі-малюток спричиняє передчасний листопад, подрібнення плодів і неврожаї. Ушкоджує міль-малютка лише яблуню. Для знищення її гусениць дерева обробляють карбофосом (10%-м) - 75-90 г, хлорофосом (80%-м) - на 10 л води.
А найшкідливіше захворювання яблуні та груші - парша. Збудник захворювання - гриб. Проти парші і плямистості листя яблуні та груші дерева обприскують 1-відсотковою бордоською сумішшю або 0,4-відсотковим полікарбацином, а через тиждень - 0,5-відсотковою сечовиною і 0,5-відсотковою калійною сіллю.
У другій половині літа відбувається поширення захворювання на масову моніальну (плодову) гниль. На плодах яблуні з’являються невеликі бурі плями, які поступово охоплюють весь плід. Уражені плоди в основному опадають, а ті, що залишилися на гілках, муміфікуються, чорніють і зимують на деревах. Хвороба приносить велику шкоду у період зберігання плодів. Для боротьби з цією хворобою необхідно уражені гниллю плоди влітку і ті, що залишилися на деревах, взимку збирати і знищувати. Використовують обприскування дерев полікарбоцином (75%-м) або поліхомом (80%-м) - 40 г - на 10 л води. Останнє обприскування проводять за 20 днів до збирання врожаю.