Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Садові орхідеї» допомагають жити


08.07.2022

З чашкою гарячого чаю та з улюбленою газетою виходжу у свій садочок вдихнути аромат своїх ірисів. Почувши спів пташок, відволікаюся від важких думок, і настрій на день підіймається. Шкода, що іриси цвітуть не вічно. А лише з квітня до липня. 
Розповідати про іриси я можу довго і беззупинно. Адже за 20 років вирощування цю квітку я вивчив сповна. Знаю напам’ять усі свої 400 сортів ірисів та кожен сорт люблю за свою неперевершену красу.  Не уявляю, чи зміг би жити без цих чарівних квітів. 
У  цей складний рік, коли у всіх нас опускалися руки і ми не знали, як жити та що буде далі, саме іриси допомогли мені зібратися з думками та йти тільки вперед. А як інакше? Коли виходиш у садок, де тебе чекають ще малесенькі кущики, які щойно вилізли з-під снігової ковдри і так чекають тепла та людської допомоги. Обрізав, прополов, підживив, провів інші агротехнічні заходи на грядках з ірисами, що перетворили моє подвір’я на квітковий рай. Особливо із середини травня і до сьогодні квітнуть мої «садові орхідеї». А я радію, що маю таке чудове захоплення і зберігаю велику колекцію ірисів та можу порадувати любителів квітів новинками та перевіреними старими ефектними сортами. 
Бородаті іриси – мої улюблені. І якщо ви ще не знайомі з ними, коротко розповім вам, що квітки іриса складаються з шести пелюсток, причому три нижніх плавно опущені вниз. Решта витончено зігнуті вгору у вигляді купола. Казкові квітки бородатих ірисів розташовані  так, що як би ви його не посадили, квітку ірису завжди буде видно. Тому іриси можна садити в будь-якій частині вашого двору. Комахи добираються до солодкого нектару по бархатистій доріжці з різнокольорових волосків. Ця доріжка і є та сама борідка, завдяки якій квітка і отримала свою назву «бородаті іриси». 
Цікавий факт, що назву квітці дав знаменитий лікар Гіппократ. Він назвав рослину на честь давньогрецької богині Іріди, що виголошує людям волю олімпійських богів. Богиня Іріда сходила по веселці на землю у блискучому одязі з крапель роси. Хто вирощує іриси, думаю, не раз спостерігав неймовірне явище, як  вранці  роса переливається і блищить всіма кольорами на квітках, які тільки-но розкрилися.
Хочу трішки розповісти про свої улюблені сорти. Їх дуже багато, тож згадаю ті, що із року в рік радують душу своєю красою і рясним цвітінням. 
Мій найулюбленіший Даскі Челлендж вважається одним з кращих темних ірисів. Величезний винно-пурпурний, шовковистий з майже чорними фалами квітка має квітконіс з потрійними бутонами. Цвіте дуже довго і красиво. 
Красень Френсіс Дес має ніжно-блакитно-фіолетові тони на великих гофрованих квітках. Він чудово прикрасить вашу клумбу або квітник. Квітки блакитні з лавандовим відтінком. Нерідко борідка має жовту корону. Центр пелюсток світліший. Краї гофровані. Гарне гіллясте стебло, тривале цвітіння. Цвіте на початку червня. Сорт має безліч нагород від ірисівницьких товариств. 
Неперевершений Суприм Султан щорічно радує величезними двобарвними загарно-жовтими стандартами. Фали махагонієво-червоні з жовтими борідками. Один з найбільших довго стоїть в зрізі.
Росте у мене і сорт з повторним цвітінням Стервен Ту Хевен. Цей сорт повторно цвіте у серпні або у вересні залежно від погодних умов. Ця квітка дивовижна. Квітки білі, з кремовим відтінком, нижні пелюстки небесно-блакитного кольору літнього неба, борідка біла. Три внутрішні пелюстки  спрямовані вгору, утворюючи купол, а три зовнішніх опускаються вниз, відкриваючи нашому погляду щетинисту борідку. Пелюстки гофровані. Квітки мають прекрасний тонкий аромат. 
Новинка в колекції Тайгер Хоні  теж відразу полюбився. Це унікальний ірис тигрового забарвлення. Сподобався красивою і незвичайною формою. Стандарти і Фоли з кремовими бризками і рядками на тлі кольору «баттерскоч» (жовте вершкове масло), дуже привабливий. Всі відвідувачі мого саду побажали мати у себе цей сорт. 
Дуже витончений та ніжний Олмост Перадайс прикрашає клумбу кремово-рожевими стандартами. Фоли – перелив малиново-рожевого зі світло-фіолетовим. Борідки помаранчеві. Пелюстки сильно гофровані та мереживні. 
У сорту Альтруїст світиться блакитно-синя квітка, з білою борідкою, красиво гофрований, велика і цвіте дуже довго.
Схожий на попередній сорт Прауд Традішн. У нього велика прекрасна квітка досконалої форми. Стандарти світло-сріблясто-блакитні, а фали – темні, гіацинтово-сині, красиво гофровані.
Просто красень і один з найбільших  сортів Динаміт має середній термін цвітіння. Квітка висока, висота квітконосу до 110 сантиметрів. Бутон діаметром від 10 сантиметрів, забарвлення гранатово-червоне, аромат легкий, невимушений, пелюстки гофровані. Унікальність гібридного сорту в тому, що ірис змінює забарвлення у вечірньому кольорі. Ірис Динаміт має гарну морозостійкість. Цієї зими його кущі не примерзали.
Дивлячись на ірис Кафе Pиcк, всі мої гості кажуть: «Так це ж диво, неперевершена краса, просто, як орхідея!» І дійсно сірувато-білі стандарти з орхідейним вливанням виглядають дуже красиво в дуеті з насичено-бургудскими фалами, які зливаються з бузковою кромкою. Бронзова борідка тільки підкреслює красу сорту.
Хочу також відзначити добрим словом сорти ДЖАЙСІТІ, КРОУНД ХЕДЗ, ІНФІНІТІ, ЕДІТ ВОЛФОРД, ЛІЛІ МАЙ ЛАВ, ІНГЛІШ ШАРМ, ДИРЕКТ ФЛАЙМ, ХАЙ РОЛЕР, ХАЙ КЛАС, ВИЩЕ ІЛ ВУЛКАНО, ХУК, СЕЛЕБРЕЙШН СОНГ, НЬЮ ЛІФ, СИВА-СИВА, АНАКОНДА ЛАВ, КЛІР МОРНІНГ СКАЙ, КРЕШ КУРС і багато інших.
Щодо догляду, нагадаю, що іриси ростуть на будь-яких ґрунтах. Садити і пересаджувати іриси можна з весни до жовтня.  Але, найкращий час для посадки - це період спокою, який слідує за закінченням цвітіння. При пересадці ірисів проводжу розподіл кореневища на лопатки.  Листя і коріння до 8-10 см від кореневища укорочую.  Ірис саджу так, щоб листя було з північного боку, верхівки лопаток – на 1/3 над поверхнею землі, а корінці – спрямовані вниз і розправлені.  Багато хто робить помилку – глибоко саджають, це неправильно.  Відстань між лопатками при посадці залежить від сорту ірисів і призначення посадки.  Наприклад, для високих ірисів – 40-50 см, а в міжряддях – 50 см. Більш близька посадка дозволить швидко створити клумбу, але в подальшому їх доведеться часто проріджувати. Ірис дуже посухостійкий, може обходитися довгий час без поливу.
Пропоную разом  вирощувати квіти, які зможуть вас відволікти від життєвих проблем.  Посадіть собі кілька кущиків, і вони обов’язково принесуть вам радість.  Пишіть на мою адресу, і я з радістю поділюся з вами посадковим матеріалом.  Для відповіді не забудьте вкласти конверт зі зворотною адресою.
Анатолій ШАПОВАЛ,
вул. Петропавлівська, 9,
с. Мишурин Ріг,
Кам’янський район,
Дніпропетровська область.
51610.