Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Салатове розмаїття


29.12.2010

Зустрічаючи гостей, ми намагаємось не тільки вразити їх смачним частуванням, але й красивою сервіровкою столу. І тут незамінним помічником господинь слугують листки салату. Ця рослинка здатна надавати стравам особливо апетитного вигляду і створювати святковий настрій. Та це далеко не єдині чесноти салату.

ОДНОРІЧНА холодостійка рослина названа так за специфічний смак молочного соку, що міститься в ній. Серед різновидів салату виділяють три групи: листовий, качановий і салат-ромен (римський). Найпоширеніші у нас перші два підвиди. Перший, найбільш скоростиглий салат, утворює розетку листя без качана, яка і йде в їжу. Листя можна їсти вже через 30-40 днів після посадки. Другий вид спочатку утворює розетку листя, а потім у нього формується рихлий качан округлої або плоскоокруглої форми.
Вирощують салат із насіння. У відкритий грунт його можна висівати впродовж усієї весни і на початку літа. Сходить швидко, тож часто його сіють разом з іншими рослинами для позначення рядка.
Відстань між рядками від 10 до 80 см (залежно від сорту), глибина загортання насіння - 1 см. Для проростання насіння потрібна температура 4-5°, оптимальна температура для розвитку салату - 15-20°. Рослина переносить заморозки до -6°. Збирати врожай починають, коли листкові рослини сформують типову для сорту розетку, а качанні - у міру утворення щільних качанів.
Існує багато сортів салату. Кожен із них відрізняється перш за все формою і розмірами листків. Наприклад, один із найпопулярніших салат-латук має качанний та листовий сорти, менш розповсюджені – спаржевий і ромен. У вирощуванні різних сортів є деякі відмінності.
САЛАТ КАЧАННИЙ
Цей салат спочатку утворює розетку листя, потім формує качан, після цього - квітконосне стебло. Зелену масу можна отримувати з другої половини травня і впродовж усього літа. Вегетаційний період - 54-80 днів. Вирощувати можна і розсадним, і безрозсадним способом. А у закритому ґрунті качанний салат можна вирощувати цілий рік. З цією метою найкраще висівати його наприкінці літа. При посіві 1-10 серпня врожай збирають у жовтні. При посіві 20-25 серпня - у листопаді. Якщо посіяти 5 вересня - врожай дозріє приблизно на Новий рік. Рослини, вирощені у теплиці, не відрізняються за розміром від тих, що зростали на відкритому ґрунті.
Наукові дослідження довели: існує зв’язок між біологією цієї рослини та фазами Місяця. Якщо посіяти салат після повного Місяця, то качани виростуть крупні й м’ясисті. Висаджена після Молодика рослина швидко зацвіте і дасть насіння.
ЛИСТКОВИЙ САЛАТ
Ця однорічна рослина відома з давніх-давен. Молоді рослинки утворюють розетку листків яйцеподібної форми, потім стебло 60-120 см із цвітом та насінням. Вирощувати листковий салат краще через розсаду. У відкритий грунт висаджують за схемою 70х80 см. В їжу використовують листя та потовщені стебла. Збирати починають тоді, коли на рослині утворюється 15-20 листків, далі - щотижня. Для збільшення товщини стебла за 2-3 тижні до збирання листя з нього повністю зрізають. Стебла сушать, консервують, солять.
Один із популярних листкових салатів - спаржевий. Його листя використовують для приготування салатів і спеціальних страв, стебла вживають у смаженому, вареному, тушкованому і солоному вигляді. Свіжозрізане листя соковите й гіркувате на смак, але коли прив‘яне, стає солодким, ніжним, з освіжаючим смаком. Стебла також сушать, вони за смаком нагадують спаржу.
Аби заощадити насіння, отримати високоякісну продукцію, його краще вирощувати розсадним способом. Однак добрі результати дає і безрозсадний спосіб. Для зимового зберігання салат спаржевий вирощують безрозсадним способом із середини травня до середини червня. Перевагою є те, що його можна вживати у свіжому вигляді навіть узимку, це дозволяє розширити овочевий асортимент і забезпечити повноцінне харчування у зимовий час. Для цього перед настанням осінніх заморозків рослини викопують з корінням, нижні та середні листки обрізають, ставлять у підвал або в парник у вологий ґрунт. Перед прикопуванням рослини підсушують.
Відстань між рядами повинна становити 14-16 см. Після прикопування стежать за температурою і вологістю повітря, не допускаючи перегрівання та промерзання рослин. При підвищенні температури приміщення вентилюють, у холодну погоду рослини додатково вкривають. Зі стебел періодично видаляють пожовкле листя. Таким чином спаржевий салат можна чудово зберегти навіть до Новорічних свят.