Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

САЛО солоне


16.01.2015

Вчені довели, що сало – це не тільки смачний, але і дуже корисний продукт. Деякі вважають, що надмірна кількість жирів, які містяться в салі, організм не засвоює. Але виявляється, що вживаючи по невеликому шматочку сала щодня, можна значно поліпшити холестериновий обмін. Крім того, набагато корисніше перекушувати салом, а не бутербродами з ковбасою або пиріжками. Крім цього, у салі містяться речовини, які стимулюють вироблення гормонів, оновлення клітин, а також покращують роботу серця.

Сало в їжу вживають багато століть солоним, сирим, вареним, смаженим, копченим, тушкованим, смаженим. Його використовують як інгредієнт для приготування багатьох страв. Вибираючи сало, потрібно пам’ятати, що воно має бути без синців і плям, світло-рожевого кольору з тонкою м’якою шкіркою. Сало має унікальну здатність вбирати стільки солі, скільки необхідно, тому його не можна пересолити.

Ось кілька способів, як засолити свиняче сало

Щоб його правильно приготувати самому, пропонують дотримуватись таких рекомендацій.

Чим товща шкірка у сала, тим вона вийде жорсткішою при засолюванні.

Якщо під шкіркою в сало вільно входить сірник, воно свіже.

Сало швидко вбирає запах продуктів, що лежать поруч. Аби позбутися цього запаху, його слід вимочити 2-3 години у воді з часником.

Для засолювання використовуйте тільки крупну кухонну сіль. Йодована і дрібна не підійдуть.

Щоб сало просолилося швидше, наріжте його шматочками або проколіть у декількох місцях. Солити сало можна трьома способами: сухий спосіб, варене сало і засолювання в розсолі.

Сухий спосіб

На 1 кг сала необхідно взяти 2-3 головки часнику, сіль, приправи у вигляді червоного перцю, базиліка, коріандру, паприки, чебрецю, лаврового листа, кмину. Сало необхідно порізати на невеликі шматки 10-15 см, зробити в них невеликі розрізи через кожні 3-4 см. Потім сало шпигують часником і натирають сумішшю приправ і солі. Шматочки сала слід складати в якийсь посуд, що не окислюється, гарненько засипати сіллю і поставити в холодне місце. Сало буде готове до вживання через 5 днів.

Сало по-українськи

Змішайте літр води і 2/3 склянки солі. Покладіть на дно емальованого відра полотняну серветку. Зверху на неї покладіть спеції: запашний перець, лавровий лист, порізаний часник, розмарин. На спеції покладіть шматок сала. Повторіть чергування спецій із салом кілька разів. Верхній останній шматок сала накрийте серветкою, прикрийте тарілкою або кришкою і покладіть зверху гніт, на 5 днів залийте розсолом. Коли сало буде готове, покладіть його в мішечки і відправте в морозильну камеру на зберігання.

Гостре сало

На 7 склянок води беруть жменю лушпиння цибулі, склянку великої солі. Кип’ятять це хвилин 5. Сала потрібно класти стільки, щоб воно було повністю закрите водою. Кип’ятити на невеликому вогні 15-20 хвилин. Добу сало має простояти в розсолі. Через день вийняти його і дати стекти воді. Сало натирають червоним перцем і зберігають у холодильнику або морозильній камері.

Ароматне сало

Щоб приготувати ароматне сало, спочатку приготуйте суміш приправ: мелений червоний перець (крупного помелу), куркуму, сушений кріп, 3-4 гвоздики, мелений лавровий лист, корицю, мускатний горіх.

Наріжте сало невеликими шматками, покладіть їх у каструлю і залийте водою. Доведіть до кипіння. Через 3 хвилини після того, як почне з’являтися піна, зніміть сало з вогню. Додайте сіль (4,5 столові ложки на 1 кг сала). Залиште його на 12 годин у прохолодному місці. Після цього обсушіть рушником і натріть часником і приправою. Покладіть в морозильник. Коли сало стане достатньо твердим, його можна буде їсти.

Сало в розсолі «тузлук»

Завдяки такому способу приготування, сало може довгий час зберігатися і не старіти. Для засолювання необхідно приготувати розсіл. Змішати склянку солі в 5 літрах води, прокип’ятити її і потім остудити до кімнатної температури. 2 кг сала ріжуть на невеликі шматки, нещільно укладають у 3-х літрову банку, між кожним шаром поклавши чорний перець горошком, 5-7 зубчиків часнику, 3-4 лаврових листа. Сало в банці заливають охолодженим розсолом, прикривають кришкою. 6-7 днів сало потрібно залишити при кімнатній температурі, потім зберігати в холодному місці. Щоб сало не «задихнулося», не потрібно укладати його в банку дуже щільно.

Закуска із сала

Із сала можна приготувати велику кількість дуже смачних страв. Наприклад, одна з них – закуска із сала. Солоне сало кладуть у каструлю, додаючи при цьому перець, лавровий лист, лушпиння цибулі. Варимо приблизно годину, потім шпигуємо часником і натираємо перцем та іншими спеціями. Зберігаємо закуску на холоді. На стіл подаємо сало, нарізане тонкими скибочками.

Секрети смачного сала

Для соління відбирають молоде, без м’ясних прошарків, товщиною півтора-два сантиметри, не більше, з тоненькою шкіркою. Ніж у шматок сала має входити легко, як у масло - це означає, що сало без грубих прожилків і буде жуватися легко. Сало з м’ясними прошарками (бекон, підчеревок) для соління не підходить - його краще коптити або використати свіжим як піджарку.

Один з найсмачніших рецептів домашньої закуски - гостре сало з червоним перцем. Беремо шматочок свіжого молодого сальця (шкірка якого ще пахне спаленою соломою), добре натираємо сіллю, часником, меленим чорним і запашним перцем, а головне - гострим і солодким червоним перцем (паприкою). Кладемо цей шматочок у невелику посудину, пластиковий контейнер чи загортаємо у фольгу й витримуємо два дні у холодильнику».

Смакуйте національний продукт, який вбереже вас від хвороб і потрясінь!